Investigadors descobreixen que el verí de les abelles és capaç de destruir les cèl·lules agressives del càncer de mama

Una concentració específica pot provocar el cent per cent de la mort de les cèl·lules canceroses, mentre que té efectes mínims sobre les cèl·lules normals

zentauroepp43379894 mex035  zapopan  m xico  17 05 2018   fotograf a de archivo 200903182529

zentauroepp43379894 mex035 zapopan m xico 17 05 2018 fotograf a de archivo 200903182529 / Carlos Zepeda

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip de la Investigació Mèdica Harry Perkins i la Universitat d’Austràlia Occidental, liderats per la doctora Ciara Duffy, ha descobert que el verí de les abelles és capaç de destruir les cèl·lules agressives del càncer de mama.

Fent servir el verí de 312 abelles mel·líferes i abellots a Perth, Austràlia Occidental, Irlanda i el Regne Unit, els experts han provat l’efecte del verí en els subtipus clínics del càncer de mama, incloent el càncer de mama triple negatiu, que té poques opcions de tractament.

Els resultats, publicats a la revista ‘npj Precision Oncology’, han posat de manifest que el verí d’abella va destruir ràpidament el càncer de mama triple negatiu i les cèl·lules del càncer de mama enriquides amb HER2.

«Vam provar el verí d’abella en cèl·lules mamàries normals i cèl·lules dels subtipus clínics del càncer de mama: càncer de mama amb receptor hormonal positiu, enriquit amb HER2 i triple negatiu. A més, vam provar un pèptid molt petit amb càrrega positiva al verí d’abella anomenat melitina, que podíem reproduir sintèticament, i vam descobrir que el producte sintètic reflectia la majoria dels efectes anticancerígens del verí d’abella», ha explicat la doctora.

D’aquesta forma, prossegueix, es va descobrir que tant el verí d’abella com la melitina van reduir de manera significativa, selectiva i ràpida la viabilitat del càncer de mama triple negatiu i les cèl·lules de càncer de mama enriquides amb HER2. «El verí era extremadament potent», ha assegurat.

En una hora

Una concentració específica de verí d’abella pot induir el cent per cent de la mort de les cèl·lules canceroses, mentre que té efectes mínims sobre les cèl·lules normals. De fet, els investigadors van descobrir que la melitina pot destruir completament les membranes de les cèl·lules canceroses en 60 minuts».

Notícies relacionades

De la mateixa manera, van observar que la melitina en el verí d’abelles també va tenir un altre efecte notable. Concretament, en 20 minuts, la melitina va poder reduir substancialment els missatges químics de les cèl·lules canceroses que són essencials per al creixement i la divisió cel·lular de les cèl·lules canceroses.

«Vam observar com el verí d’abella i la melitina afecten les vies de senyalització del càncer, els missatges químics que són fonamentals per al creixement i la reproducció de les cèl·lules canceroses, i vam descobrir que molt ràpidament aquestes vies de senyalització es van tancar. De fet, la melitina va modular la senyalització a les cèl·lules del càncer de mama al suprimir l’activació del receptor que normalment se sobreexpressa en el càncer de mama triple negatiu, el receptor del factor de creixement epidèrmic, i va suprimir l’activació d’HER2 que se sobreexpressa a la mama enriquida amb HER2 càncer», ha emfatitzat la doctora.