On Catalunya

fauna amenaçada

Neixen cinc tortugues a la freqüentada platja de la Mar Bella de Barcelona

Els animals, els primers d'un niu de 60 ous, s'han portat al CRAM

nido-bcn-5-crias / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els ous de tortuga careta (‘Caretta caretta’) dipositats a mitjans de juliol a la platja de la Mar Bella de Barcelona han començat a fer eclosió. Vint-i-cinc cries d’un primer niu han anat naixent des d’aquest divendres a la matinada, i s’espera que durant les pròximes nits ho facin les dels 35 ous restants, han informat aquest divendres la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l’ajuntament de la capital catalana. Els nius han estat vigilats per voluntaris des que es van localitzar en aquesta popular platja barcelonina.

Van ser ells qui de matinada van donar el primer avís del naixement de les cinc primeres cries. Una vegada rebuda l’alerta del vigilant del niu, personal tècnic, investigador, veterinari i científic de la Fundació CRAM i de la Universitat de Vic (UVic-UCC), «s’han desplaçat per avaluar l’estat dels animals, per mesurar-ne el pes», les condicions de mobilitat i l’estat de formació de la closca. Durant l’exploració, els experts han detectat quatre malformacions normals quan la incubació és més ràpida del que és habitual, amb una eclosió als 46 dies, a causa de les altes temperatures, i per això s’han traslladat les cinc cries a les instal·lacions de la Fundació CRAM, al Prat de Llobregat.

Primera vegada a Barcelona 

Al llarg del dia van fer eclosió una altra vintena d’ous. Territori ha remarcat que «es tracta de la primera vegada que una tortuga careta fa niu a la platja a Barcelona i també serà el primer dels quatre nius localitzats aquest any a Catalunya des que l’1 de juny va començar la temporada de nidificació».

Notícies relacionades

El niu que ara ha començat a fer eclosió es va localitzar la nit del 15 al 16 de juliol, després que el dia abans diverses persones veiessin una tortuga per la zona, i per això els tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i la Fundació CRAM «van avaluar les condicions del niu i el van obrir per traslladar 17 dels 77 ous». Els 60 restants es van deixar dipositats a la mateixa platja. De seguida van sorgir voluntaris per encarregar-se de les tasques de vigilància dels nius de tortuga.

En els últims anys, possiblement com a conseqüència de la pujada de temperatures, no és estrany que les tortugues careta facin niu en platges del litoral català.

Temes:

Platges