VINCULAT A LA PICADA DE MOSQUIT

Tercera víctima mortal del virus del Nil a Sevilla

Es tracta d'un home de 70 anys que feia diversos dies que estava ingressat a l'uci

El nombre de casos confirmats a la comarca del Baix Guadalquivir ja puja a 14

undefined41303144 sociedad mosquito de la fiebre amarilla  aedes aegypti   aut190614212454

undefined41303144 sociedad mosquito de la fiebre amarilla aedes aegypti aut190614212454

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un home de 70 anys que feia diversos dies que estava ingressat a l’uci s’ha convertit en la tercera víctima mortal del focus de virus del Nil, causat per la picada del mosquit comú i detectat fa unes setmanes en una dotzena de municipis de la comarca del Baix Guadalquivir. Es tracta del brot més extens registrat en humans al nostre país, ja que els casos confirmats ja ascendeixen a 14, segons les últimes dades ofertes per la Junta d’Andalusia.

El West Nile Virus, també conegut com a febre del Nil, és una malaltia que es transmet a través dels mosquits i que pot arribar a afectar aus, cavalls i altres mamífers. Des que va arribar al nostre país entorn del 2003, s’havien documentat diversos casos de contagi en cavalls, i molt esporàdicament en humans, en què en els casos més greus –tot just l’1% dels afectats– es mostra amb meningoencefalitis.

L’última víctima mortal era veïna de Coria del Río, epicentre del brot. Va començar a trobar-se malament a principis de mes, amb febres altes, i pocs dies després li va ser diagnosticat un quadro d’encefalitis, per la qual cosa es mantenia ingressada a la unitat de cures intensives (uci) de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla. El brot ja ha causat dues víctimes més: una dona de 85 anys que estava ingressada al mateix centre hospitalari i un avi de 77 anys, tots dos veïns de La Puebla.

La Conselleria de Salut va detallar aquest divendres que el nombre de casos confirmats al cent per cent puja ja a 14, quatre més que en les últimes hores, mentre que el nombre de mostres positives vinculades a aquest brot baixa a 33 persones. Una diferència que fa relació a pacients amb símptomes compatibles amb meningoencefalitis i procedents de la zona de risc però en els quals encara no s’ha confirmat la malaltia mitjançant la detecció del virus o el seu ADN en una mostra de sang, orina o líquid cefalorraquidi. Així mateix, ha baixat també el nombre de pacients hospitalitzats, amb 14 persones, davant les 17 que es comptabilitzaven dijous passat. El nombre d’ingressats a les ucis de Sevilla es manté estable, amb sis persones.

Notícies relacionades

La detecció del focus en una dotzena de municipis de la comarca sevillana, molts dels quals van fer algun tipus d’activitat a Coria del Río i la Puebla del Río –les dues localitats amb més nombre d’afectats–, ha portat els ajuntaments a emprendre intenses tasques de fumigació d’espais públics a fi de reduir la població del mosquit, més elevada el 2020 respecte a anys anteriors. No obstant, els alcaldes van lamentar dies enrere la falta d’implicació de la Junta d’Andalusia, a la qual van exigir tasques de coordinació i fumigació en àrees que superaven les seves competències. «Ens hem vist sobrepassats», van reconèixer després d’explicar que se’ls reclamava assumir el cost i les tasques de desinfecció en zones periurbanes o passejos fluvials

En aquest sentit, el portaveu de l’Executiu andalús va retreure que el Govern central «sabia que el mosquit estava transmetent la malaltia» a cavalls, «però no en va dir res» fins fa uns dies, i va anunciar que la setmana vinent es farà una reunió dels alcaldes dels municipis afectats amb els responsables de les Conselleries de Salut i Medi Ambient per determinar les pròximes actuacions que s’emprenguin.