vist per a sentència

Petició de cadena perpètua per al guru d'una secta d'esclaves sexuals als EUA

Keith Raniere havia sigut declarat culpable de tràfic sexual, extorsió, delinqüència organitzada, amenaces i abusos a menors

raniere

raniere

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fiscals de Nova York van demanar una sentència de cadena perpètua per a Keith Raniere, el guru d’una secta d’esclaves sexuals acusat de tràfic sexual, segons documents judicials divulgats aquest divendres. Raniere, de 60 anys, va ser declarat culpable el juny del 2019 de tràfic sexual, extorsió, delinqüència organitzada, amenaces i abús a menors, entre altres delictes.

«Raniere reclutava persones per a les organitzacions que va fundar, suposadament per al seu propi benefici, i després les explotava per poder, guanys o sexe. La sentència imposada a Raniere ha de reflectir el mal incommensurable que ha provocat a les seves víctimes», van dir els fiscals en un document enviat al jutge Nicholas Garaufis abans de la sentència, prevista el 27 d’octubre.

Rebutja acceptar la seva responsabilitat

Els fiscals asseguren així mateix que la cadena perpètua està justificada perquè Raniere rebutja acceptar la seva responsabilitat des que va ser trobat culpable. «Mentre és a la presó, Raniere continua regularment en contacte amb els seus seguidors i ha expressat menyspreu per les seves víctimes, els fiscals i la cort», van dir.

Raniere dissimulava aquestes pràctiques al darrere d’una organització creada el 2003, Nxivm (pronunciat Nexium), l’objectiu oficial de la qual era oferir formacions per a una realització personal més gran dels seus integrants.  Des del començament el guru va mantenir sota la seva influència un cercle d’entre 15 i 20 dones amb qui tenia relacions sexuals al seu aire. Una d’elles amb prou feines tenia 15 anys. 

«Esclaves» i «mestres»

El 2015 va crear una segona organització paral·lela piramidal, anomenada DOS, que es dividia en «esclaves» i «mestres». Tots els membres eren dones i responien davant el guru.  Les esclaves havien de tenir relacions sexuals amb Raniere cada vegada que ell ho desitgés

Abans de ser acceptades com a esclaves, les dones havien d’entregar elements comprometedors com fotos d’elles despullades, cartes, documents, que l’organització amenaçava de publicar si abandonaven DOS. Algunes de les víctimes van ser marcades a foc amb un símbol que representava les inicials del guru

L’actriu Allison Mack i l’hereva de Seagram, sòcies i culpables

Establerta a Albany, Nova York, l’organització tenia centres a diverses ciutats dels Estats Units, Mèxic –on el soci de Raniere era Emiliano Salinas, fill de l’expresident Carlos Salinas de Gortari (1988-1994)–, Canadà i altres països.

Notícies relacionades

Dues sòcies de Raniere, l’actriu Allison Mack i l’hereva de la companyia de licors Seagram Clare Bronfman, també van ser acusades en el marc del cas i es van declarar culpables. Encara no han sigut sentenciades.

Un documental i una pel·lícula

La cadena HBO va produir un documental sobre la història, ‘The Vow (La promesa)’ i també es va fer una pel·lícula sobre el cas, ‘Escapando al culto NXIVM: la lucha de una madre para salvar a su hija’, dirigida per Lisa Robinson i difosa al canal televisiu Lifetime.