NEGATIVA SISTEMÀTICA

Un jutge autoritza a confinar sis veïns de Mataró per Covid-19

La família va exposar a l'ajuntament que no podia permetre's deixar de treballar

El consistori els va oferir ajuda alimentària i higiènica però la van rebutjar

zentauroepp54658670 imagen de recurso de un veh culo de la polic a local de mata200827101435

zentauroepp54658670 imagen de recurso de un veh culo de la polic a local de mata200827101435

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Un jutge ha autoritzat l’Ajuntament de Mataró (Barcelona) a confinar una família de la població que es va negar a aïllar-se a casa després de conèixer que un dels membres de la llar es va contagiar de coronavirus. La família va exposar al consistori que no podia permetre’s deixar la feina, però segons fonts municipals, es va negar a rebre qualsevol ajuda social.

Es tracta d’una família de sis membres, formada per tres adults, dos menors d’edat i un nadó. Una de les filles se’n va anar de campaments a l’agost, uns campaments organitzats per l’ajuntament. Al tornar, un monitor d’aquest campament va donar positiu de coronavirus, i també es van testar tots els participants. La nena va resultar infectada el 18 d’agost, segons informa el consistori.

Després de conèixer aquests resultats, l’Ajuntament de Mataró va demanar a la família que es confinés a casa 14 dies. «Ens van dir que no podien permetre’s el luxe de tancar-se perquè necessiten anar a treballar», expliquen fonts municipals. A partir d’aquí, l’ajuntament diu que els va oferir lots d’aliments i productes higiènics, i va activar serveis de mediació intercultural, comunitària i policial. No tan sols van rebutjar aquesta ajuda, sinó que es van negar a facilitar la seva identitat, diu el municipi. Finalment, doncs, dilluns van registrar l’ordre judicial, el resultat de la qual es va conèixer ahir.

A la interlocutòria, el Jutjat Contenciós número 14 de Barcelona ratifica el paquet de mesures aprovades per l’Ajuntament de Mataró dilluns passat, que inclou l’aïllament de la família i la seva submissió obligatòria a proves de detecció del coronavirus per esbrinar si també la resta de membres estan infectats. L’aïllament que ha avalat el jutge, en una interlocutòria que pot ser recorreguda, es prolongarà durant almenys 14 dies o el temps que les autoritats sanitàries estimin necessari perquè deixin de suposar un risc per a la salut pública. 

Admet la ingerència en drets fonamentals

El jutjat ha confirmat les mesures adoptades pel consistori, tot i que considera que aquestes s’han plantejat en uns termes «excessivament amplis», ja que són «inconcrets» tant el lloc on es portarà a terme el confinament com la seva durada, que «es fan dependre de decisions ulteriors de les autoritats sanitàries».

Per aquest motiu, obliga l’ajuntament i les autoritats sanitàries a informar el jutjat de «qualsevol decisió o informe que afecti les condicions d’aïllament i quarantena» dels afectats, la seva durada o el lloc on es porti a terme.

Notícies relacionades

A la seva interlocutòria, el jutge raona que els ajuntaments tenen competències per adoptar mesures de restricció de drets per motius de salut pública i, tot i que admet que suposen «una ingerència en drets fonamentals», les considera «raonables» tenint en compte la situació pandèmica actual. 

Canvi de criteri judicial

Durant el mes de juliol, l’Ajuntament de Mataró va voler aïllar també una família que es negava a confinar-se. No obstant, en aquest cas el jutge no va autoritzar el confinament perquè considerava que les autoritats locals no podien restringir drets fonamentals. Va ser llavors quan la Generalitat va habilitar els ajuntaments a ser també autoritat sanitària, a través d’un decret.