POSICIONAMENT DE L'OMS

Cada país decidirà si la futura vacuna contra la Covid-19 és obligatòria o no

L'Organització Mundial de la Salut recorda que és competència dels estats legislar sobre aquesta qüestió

«Volem que les persones entenguin els beneficis de les vacunes, més enllà que sigui una cosa obligatòria», assenyala un portaveu

zentauroepp54445532 rusia vacuna200811105647

zentauroepp54445532 rusia vacuna200811105647 / Anton Vaganov

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si la futura vacuna contra la Covid-19 és obligatòria o no dependrà de cada estat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que és competència de cada país establir les seves polítiques de salut pública i que, per tant, tot allò relatiu al subministrament de la futura immunització s’haurà de meditar a nivell nacional.

«Des de l’organització el que volem és fomentar l’acceptació voluntària de la vacuna, així com el comportament de les persones perquè la vulguin obtenir. Volem que les persones entenguin els beneficis de les vacunes i la seva qualitat, més enllà que sigui una cosa requerida o obligatòria», ha explicat Bruce Aylward, epidemiòleg de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en una roda de premsa.

A Espanya, un recent sondeig de l’Institut de Salut Carlos III apunta que fins al 70% dels ciutadans està disposat a vacunar-se contra la Covid-19 «si la vacuna estigués disponible i estés indicada per les autoritats sanitàries». El 15% dels enquestats també afirmen que estan interessats en tota la informació referent al desenvolupament d’aquests compostos. 

Vacuna russa, en fase de revisió

En una compareixença celebrada aquest dimarts, els experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’han posicionat sobre diferents temes relatius a la crisi de la Covid-19 i les investigacions en curs. 

Sobre la vacuna desenvolupada per Rússia, la científica en cap de l’OMS, Soumya Swaminathan, ha explicat que l’organisme sanitari internacional de les Nacions Unides està en converses amb el país i que els han sol·licitat les dades sobre la seva eficàcia i seguretat. «Entenem que encara està amb assajos clínics preliminars i anirà a una fase tres més àmplia. Esperem el diàleg amb les autoritats russes. Estem promovent la idea d’assajos de solidaritat de les vacunes, perquè altres països poden participar en els estudis», ha apuntat.

Teràpia amb anticossos

Preguntats sobre l’ús d’anticossos monoclonals com a possible tractament per a la Covid-19, la doctora Swaminathan ha detallat que es tractava d’una de les «teràpies prometedores en l’horitzó», però ha advertit que no serà fàcil fer-los arribar a tota la humanitat. «Es tracta d’una de les teràpies prometedores, però la possibilitat d’aconseguir-ho i fer-ho accessible a persones de tot el món és difícil perquè es tracta d’un producte complex de fer. Aquestes instal·lacions no existeixen arreu del món, i també podria ser molt costós», ha lamentat.

Notícies relacionades

Actualment, hi ha diversos esforços per desenvolupar aquest tipus d’anticossos a través de ratolins, de l’extracció d’anticossos de pacients recuperats o mitjançant la fabricació sintètica d’aquests compostos en un laboratori.  Swaminathan ha afegit que saben que hi ha diferents assajos clínics amb aquest tipus d’anticossos, i fins i tot els instituts nacionals de Salut dels Estats Units n’estan recolzant alguns. Aquesta tecnologia va ser provada amb l’Ebola i es va considerar que era molt efectiva

La doctora Mariangela Simao, per la seva banda, també ha recordat que aquests anticossos, que s’utilitzen en tractaments contra el càncer, són extremadament cars actualment, però que si es comprova que estan sent efectius contra el coronavirus de tota manera es tracta d’una bona notícia. «Hem de fer-los més assequibles i després distribuir-los», ha instat. Aylward ha afegit que és important desenvolupar aquests tractaments, ja que en el futur podria ajudar persones a qui les vacunes no els han sigut efectives.