ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA AL CAMP

Open Arms ajudarà el Govern d'Aragó a fer cribratges als temporers

La DGA recorre a l'oenagé per a tasques de mediació en els tests «voluntaris»

temporeros

temporeros

3
Es llegeix en minuts
F. M. H. / R. B. L.

El Govern d’Aragó ha contractat l’oenagé Open Arms, cèlebre pels seus rescats d’immigrants al Mediterrani –i les polèmiques amb els governs espanyol i italià–, per ajudar en un programa pilot de cribratge de coronavirus als temporers que es farà principalment a la comarca de Calatayud, durant les pròximes campanyes de recollida de la pera i la poma. Un programa que, aparentment per algun error de comunicació, està causant cert recel entre els sindicats agraris aragonesos i alguns alcaldes de la zona.

La DGA va mantenir dijous una reunió amb aquests, a la qual van assistir per part de la DGA els consellers d’Agricultura, Joaquín Olona; de Sanitat, Sira Repollés, i el director general de Salut Pública, Francisco Falo, entre d’altres. Allà els van detallar les línies mestres del pla, que inclourà aquests cribratges i també una intensificació de les inspeccions.

Treballadors assentats a la comarca

En la cita, alguns representants d’ajuntaments ja van fer patent el seu malestar davant alguns punts. Per exemple per la seva oportunitat, ja que, a diferència de la passada campanya de la cirera, en què sí que es requereixen molts temporers de fora de la zona (i que es va saldar sense brots coneguts), la de la fruita que s’acosta sol comptar amb treballadors assentats a la comarca

A més, el protocol fixat per la DGA marca que s’aïllarà tota la quadrilla davant un contagi, en lloc de només els que es consideren contactes estrets (que han estat a menys d’1,5 metres durant 15 minuts), cosa que entenen que podria comprometre la recollida de la collita en una zona de minifundis, que rares vegades ocupen més d’una quadrilla.

Malestar per la intensificació de les inspeccions

Però la intensificació de les inspeccions també va causar malestar entre els sindicats, que pel que sembla van entendre que la DGA havia canviat de criteri, d’un cribratge voluntari i aleatori a un d’obligatori i total. Fonts de l’Executiu van negar aquest gir, ja que els crivellats sí que seran per a qui vulgui (de fet, no es podrien fer per la força) i el que sí que s’intensificaran seran les inspeccions laborals i sanitàries. Fonts d’UAGA, en qualsevol cas, van preferir esperar a les conclusions d’una reunió que mantindran avui per valorar el pla autonòmic.

L’elecció d’Open Arms tampoc va ser del tot del grat d’alguns. Per exemple Ángel Samper, d’Asaja, que requeria que els protocols s’elaborin «amb llum i taquígrafs» i sospitava que es contracti gent «de fora» de la comunitat. El mateix opinava el president d’Araga, Jorge Valero, que considerava que hi ha oenagés aragoneses, fins i tot mútues, que podrien fer-se càrrec d’aquests controls.

Però el Govern autonòmic va aclarir que Open Arms només s’encarregarà de la mediació amb els temporers (i va destacar que ja ho ha fet a la comarca catalana del Segrià), però els tests els fa Salut. Aquest diari va mirar de posar-se en contacte amb els responsables d’Open Arms però no va resultar possible.

1.500 requeriments als empresaris que contracten temporers

Paral·lelament, el Departament d’Agricultura ha remès 1.500 requeriments als empresaris que contracten temporers per a la recollida de la fruita en què s’insta a remetre en el termini de cinc dies una declaració responsable, tal com figura en l’ordre de la DGA del 24 de juliol. Una petició que es va fer fa unes setmanes però que a la que amb prou feines van respondre la meitat dels inicialment requerits.

Notícies relacionades

En aquesta declaració ha de figurar el compromís de l’empresari de complir els requisits laborals i sanitaris i vetllar per les condicions d’allotjament i transport dels treballadors, a més d’un pla de contingència per a possibles brots. I de no fer-ho, s’exposen a sancions d’entre 600 i 30.000 euros.

UAGA es va mostrar partidària d’aquest control, igual com el màxim responsable d’UPA, José Manuel Roche, que confiava que tots ho faran. Asaja i Araga, no obstant, instaven a ser flexibles perquè molts empresaris no han tingut temps i d’altres ja no contractaran ningú.