clatellada a l'oci nocturn

Els jutges mantenen les limitacions horàries dels bars i restaurants

El TSJC considera que la mesura s'ha pres «en protecció de la salut pública, que en principi beneficia tothom»

L'Audiència Nacional denega, amb el mateix argument, la mesura cautelaríssima que sol·licitava la federació catalana de locals d'oci nocturn

zentauroepp53832660 carpe diem200722124534

zentauroepp53832660 carpe diem200722124534

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat mantenir l’ordre de la Generalitat que des de dimarts passat obliga els bars i restaurants a tancar abans de la 1.00 de la matinada.

En una interlocutòria, la sala contenciós-administrativa de l’alt tribunal català desestima suspendre cautelarment l’ordre de la Generalitat, com demanava la patronal de l’oci Fecasarm, al considerar que no hi ha urgència a resoldre la qüestió i que, a més, la limitació horària s’ha acordat «en protecció de la salut pública, que en principi beneficia tothom»

La patronal de l’oci va recórrer l’ordre

La patronal de l’oci nocturn va recórrer l’ordre, a l’entendre que el Govern vulnerava la interlocutòria que el mateix TSJC va dictar el 31 de juliol passat, en què va suspendre les limitacions horàries que es van imposar als locals d’oci per aturar el rebrot de coronavirus a 63 municipis, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Lleida.

De fet, la Fecasarm va anunciar que estudiava emprendre accions contra la Generalitat per considerar que la limitació horària aprovada dimarts passat era il·legal i fins i tot podria constituir un delicte.

Recurs basat en el greu perjudici econòmic

El TSJC recorda en la seva interlocutòria que el que pretén suspendre la Fecasarm és una «activitat pròpia de la intervenció administrativa, en protecció de la salut pública, que en principi beneficia tothom, tot i que això pugui produir perjudicis econòmics al sector de l’hostaleria».

El recurs de la patronal es basa en el greu perjudici econòmic que l’avançament de l’horari de tancament dels bars i restaurants provocarà en el sector i argumenta que l’ordre de la Generalitat no respecta el principi de proporcionalitat que ha de regir l’activitat de l’Administració. 

L’Audiència Nacional desestima la cautelaríssima que demanava la Fecalon

L’Audiència Nacional ha denegat aquest dijous la mesura cautelaríssima que sol·licitava la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon) perquè se suspengués l’ordre de Sanitat per la qual es va acordar el tancament d’aquest tipus de locals a causa dels rebrots de Covid-19. Ponderen que prioritza la salut pública a l’interès econòmic de les discoteques.

En la interlocutòria de la Secció 8 de la Sala Contenciosa Administrativa es rebutja per tant aquest recurs contra l’ordre del 14 d’agost, i a la sentència s’explica que si bé aprecien la concurrència de circumstàncies d’especial urgència, deneguen la mesura cautelar interessada contra la resolució primera d’aquesta ordre del Ministeri de Sanitat «mitjançant la qual s’aprova la declaració d’actuacions coordinades en salut pública per respondre a la situació d’especial risc derivada de l’increment de casos positius per Covid-19».

«L’interès públic té sens dubte més intensitat»

Remarquen que en la ponderació d’interessos en conflicte «gaudeix sens dubte de més intensitat l’interès públic, concretat aquí en la necessitat de protegir la salut pública, davant l’afecció singularitzada que patiran els titulars dels establiments d’oci i hostaleria a qui es refereixen les mesures objecte d’impugnació».

A més, des de la sala apunten que s’ha de tenir en compte que l’ordre ministerial impugnada i que es va adoptar previ acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ve, en certa mesura, a unificar les decisions «que ja havien adoptat diferents comunitats autònomes». Així, recorden que enumera una sèrie d’actuacions coordinades en matèria de salut pública «per respondre a la situació d’especial risc derivada de l’increment de casos positius».

«Aturar la situació d’especial risc per a la salut pública»

Amb tot, la sala indica que és evident que es causen perjudicis a les empreses d’oci, hostaleria i restauració, però insisteixen que la decisió a adoptar en ordre a la concessió o denegació de la mesura cautelar l’han pres «des de la perspectiva de la ponderació dels interessos en conflicte, tal com estableix l’article 130.1 de la Llei Jurisdiccional».

Cobra així especial rellevància la circumstància que aquestes actuacions –a què es referia aquest recurs, juntament amb altres– s’han adoptat «per aturar la situació d’especial risc per a la salut pública derivada de l’increment de casos» de coronavirus, afegeixen.

El sector de l’oci nocturn avisa de «danys irreparables»

La Fecalon demanava la suspensió cautelaríssima, una mesura que es podria adoptar sense haver d’escoltar l’altra part, de l’apartat A.1 de l’ordre ministerial i que fa referència al «tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe».

Notícies relacionades

També volien que se suspengués tant la resolució B.4 en què s’estableix com a horari de tancament dels establiments la 1.00 h com a màxim, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les 00.00 h», com les transposicions efectuades a les comunitats autònomes.

Els recurrents apuntaven que aquesta ordre acordada en període estival comporta conseqüències negatives a nivell econòmic per a l’hostaleria i l’oci, i que per tant la tramitació urgent de la seva suspensió evitaria la producció de danys «irreparables» en les diferents activitats.