TANCAMENT DE FRONTERES

Exteriors exigeix a les parelles estrangeres dels espanyols que provin la seva relació per visitar-los

El ministeri exigeix documents que acreditin un «vincle assimilable a una parella de fet»

zentauroepp41353470 barcelona  18 12 2017  barcelona  afectado por la falta de c191102132514

zentauroepp41353470 barcelona 18 12 2017 barcelona afectado por la falta de c191102132514 / CARLOS VALBUENA JUNQUERA

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les  parelles estrangeres de ciutadans espanyols  o comunitaris  podran  entrar a Espanya  si demostren que mantenen una  relació estable  i «assimilable a una parella de fet». Així, malgrat les restriccions de viatge imposades a causa del coronavirus, les parelles que puguin presentar documents que acreditin la seva relació es podran tornar a reunir, tal com va aconsellar la Comissió Europea a començament d'agost.

A Espanya, el Ministeri d'Exteriors i el d'Interior han acordat un  procediment per facilitar l'entrada a Espanya  de parelles estrangeres de comunitaris no casades i no registrades.

Segons una campanya d'Exteriors llançada aquest dijous per Twitter, l'estranger que vulgui entrar a Espanya per visitar o viure amb la seva parella podrà comparèixer davant l'oficina consular espanyola del país on sigui i presentar proves que acreditin documentalment que es tracta d'«una parella estable i duradora, assimilable a una parella de fet».

Si la valoració és positiva i obté el vistiplau del Ministeri de l'Interior, l'oficina consular emetrà un «certificat de recolzament» perquè l'estranger pugui presentar-lo a l'aerolínia. La campanya adverteix que la decisió final sobre el compliment dels requisits la tindran les autoritats migratòries al control d'entrada a Espanya.

Documents remarcats

També detalla el tipus de documents que es poden presentar per demostrar la relació, com ara bitllets d'avió conjunts, una acta de declaració davant notari del comunitari, documents d'autoritats locals com «l'acreditació d'una cita per contraure matrimoni a Espanya, inscripció en el padró, etc.», destaca Exteriors, que adverteix que aquests documents han d'estar remarcats o legalitzats.

Altres proves documentals que la parella és real poden ser, segons Exteriors, un contracte de lloguer conjunt, la titularitat conjunta d'un compte bancari, factures conjuntes, tenir la titularitat de béns en comú o fins i tot una invitació conjunta a esdeveniments familiars com ara casaments o festes.

Notícies relacionades

Espanya dona així resposta a la campanya  «Love is not tourism»  (l'amor no és turisme) llançada per ciutadans europeus separats de les seves parelles per la impossibilitat de viatjar des que, el març passat, es van començar a decretar restriccions als viatges internacionals.

Des d'aleshores, els vols de retorn que s'han organitzat des d'altres països estaven reservats a ciutadans europeus o residents a Espanya, per la qual cosa les parelles estrangeres no podien ni accedir-hi.