Criden a la responsabilitat

Els infermers insten a actuar davant «l'augment sense control» del coronavirus

Consideren que Espanya, amb 3.000 nous casos diaris, està «en un punt crític»

zentauroepp53013094 madrid  03 04 2020 sociedad  coronavirus    hospital puerta 200403112831

zentauroepp53013094 madrid 03 04 2020 sociedad coronavirus hospital puerta 200403112831 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell General d’Infermeria (CGE) ha instat les institucions sanitàries a «actuar amb urgència» per prendre les mesures necessàries i frenar la segona onada, «a la qual es dirigeix el país» i l’«augment sense control» de casos.

«Hem anat veient les dades diàries amb moltíssima preocupació i ara, amb gairebé 3.000 positius en un dia, estem en un punt crític. Encara estem a temps de contenir l’expansió, però les comunitats autònomes i el Govern central han de deixar de donar batzegades i prendre decisions clares i concises que ens evitin acabar amb els hospitals a punt del col·lapse i en un nou confinament general com el mes de març i abril», ha destacat el seu president, Florentino Pérez Raya, en un comunicat que recull Europa Press.

El president dels infermers s’ha mostrat «molt preocupat davant l’avanç sense control de la pandèmia», que ja «està tornant a omplir els hospitals de tot el país i, el que és moltíssim pitjor, les unitats de cures intensives (ucis)». «Vam ser un dels països amb el confinament més estricte i que va aconseguir millors resultats en aquests mesos, però ara, amb la desescalada i l’entrada en la nova normalitat, estem veient que alguna cosa torna a fallar.

Aquesta situació també posa en risc els nostres professionals sanitaris, exhaustos després d’una primera onada, que els deixarà seqüeles de per vida», ha puntualitzat Pérez Raya.

«No es podrà suportar la càrrega assistencial»

En aquest sentit, ha recalcat que «el sistema sanitari i, dins d’aquest, els seus actius humans, no podran suportar la càrrega assistencial de fa uns mesos». Per aquesta raó, considera imprescindible que des de les autonomies es posin totes les mesures necessàries i es realitzin les contractacions oportunes per poder fer front a la nova situació que s’acosta».

Els infermers, metges, auxiliars, zeladors, personal de neteja... estan esgotats i, ara més que mai, les institucions han de materialitzar en fets tots els aplaudiments que se sentien cada tarda des dels balcons. Però no només les autoritats sanitàries han de posar-ho tot de part seva, també ho ha de fer la població. Demostrar que aquests aplaudiments eren de veritat suposa complir les recomanacions sanitàries.

La mascareta, la distància física i la higiene de mans són els tres punts imprescindibles que hem de complir no només al carrer, sinó en les reunions amb familiars i amics, bars, restaurants...», ha explicat.

Crida als joves

Des de l’organització col·legial han volgut fer una crida també als més joves perquè siguin responsables, no només per ells, sinó pels seus pares, les seves mares i els seus avis. «Estem veient un augment clar de positius en persones més joves, però també observem als carrers com això és conseqüència de la relaxació i la deixadesa. No porten la mascareta posada, ignoren el distanciament o, fins i tot, celebren botellons multitudinaris com els que hem pogut veure en els mitjans de comunicació. Cal lluitar contra aquests comportaments, formant i informant la societat de tot el que ens hi juguem», ha constatat Pérez Raya.

Notícies relacionades

Pels infermers, cal controlar aquesta tendència perquè, a més de ser un caos per a la sanitat i la salut pública, també ho és i ho serà per a l’economia del país. «Una part importantíssima de l’economia espanyola ve del turisme i si aquests visitants no se senten segurs, no vindran. A més, els efectes d’un segon confinament serien demolidors, per això és necessari no haver d’arribar-hi. En definitiva, parar aquest escandalós augment és vital perquè l’economia del nostre país torni a ressorgir», ha plantejat.

Prudència en l’oci nocturn

Tot i que són conscients de la necessitat de reactivar l’economia, també han tornat a demanar prudència amb l’oci nocturn, un dels grans problemes a què s’enfronta el país en aquesta pandèmia. «És molt difícil guardar un equilibri entre la salut de les persones i l’economia del país, que s’ha vist gravíssimament afectat per la pandèmia. [...] Tal com vam dir en el seu moment, com a professionals sanitaris, ens genera preocupaciól’obertura de discoteques i locals nocturns, perquè l’ambient pot ser propici perquè les persones baixin la guàrdia», ha afirmat Pérez Raya.