Avenç mèdic

Investigadors estudien en ratolins un tumor infantil resistent als fàrmacs

Es tracta del sarcoma d'Ewing, que es diagnostica cada any a uns 50 nens i adolescents a Espanya

fotonoticia 20161006140725 640

fotonoticia 20161006140725 640

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip d’investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona han aconseguit reproduir en ratolins de laboratori un tumor pediàtric en les diferents etapes de la seva evolució, tant precoç (en el moment del diagnòstic) com a tardà (quan la malaltia reapareix), a fi d’analitzar com es produeixen les resistències a la medicació.

Es tracta del sarcoma d’Ewing, que es diagnostica cada any a uns 50 nens i adolescents a Espanya. Aquest tipus de tumor sol respondre bé a la quimioteràpia, però un elevat percentatge de pacients recau temps després i els tumors tardans es mostren més resistents als tractaments.

Després d’anys de recerca per aconseguir establir parelles d’avatars tumorals de diversos pacients en dues fases de la seva malaltia, els investigadors han utilitzat una tècnica anomenada ‘microdiàlisi’, que permet recollir mostres de l’interior dels tumors i analitzar ‘in situ’ si els fàrmacs accedeixen dins de la cèl·lula cancerígena.

Com un escut

Aquest tipus d’estudi en mostres aparellades, que es fa per primera vegada al món, ha permès descobrir que en l’etapa precoç de la malaltia el fàrmac aconsegueix accedir a l’interior de les cèl·lules cancerígenes i destruir-les, mentre que en l’etapa de recaiguda alguns d’aquests tumors generen un escut, la glicoproteïna P (relacionada amb la resistència als fàrmacs), que impermeabilitza la cèl·lula.

En el seu treball, publicat a la revista ‘Journal of Controlled Release’, els investigadors han observat que en alguns d’aquests tumors en recaiguda aquesta proteïna arriba a ser fins a 10.000 vegades més abundant que al tumor primerenc.

Ara, els investigadors estan estudiant actualment quines propietats dels tumors afavoreixen la penetració selectiva dels fàrmacs, per poder desenvolupar tractaments més actius i segurs.

Nous tractaments

Notícies relacionades

El líder de la recerca, Ángel Montero Carcaboso, remarca que aquests estudis podran traduir-se en un futur en una aplicació clínica. «Hem trobat que la majoria dels tumors en recaiguda s’assemblen molt genèticament als tumors primerencs, però estan en certa manera aïllats de la quimioteràpia, perquè s’armen de bombes per ‘empetitir’ el fàrmac cap a fora de les cèl·lules tumorals. És per això que hem d’aplicar nous tractaments que millorin la penetració dels fàrmacs als tumors», assenyala.

Una de les principals dificultats amb què s’han trobat els investigadors és la de generar els avatars dels tumors dels pacients. «Aquest estudi ens ha costat anys perquè només un de cada tres tumors s’aconsegueix empeltar amb èxit en els ratolins. Haver obtingut models d’avatars aparellats d’un mateix pacient és un gran èxit, mai descrit abans en càncer pediàtric, i pot resultar molt útil en el futur per entendre com cada pacient evoluciona contra els tractaments, i per poder seleccionar tractaments personalitzats», explica Helena Castillo Écija, primera autora de l’estudi.

Temes:

Nens Càncer