El coronavirus es manté «viable» en l'aire a gairebé 5 metres d'un pacient en una habitació

Un estudi conclou que les mesures de distanciament de gairebé dos metres no serien útils en un ambient tancat i podrien proporcionar una falsa sensació de seguretat

zentauroepp53053540 a patient suffering from covid 19 who uses the decathlon sno200813163510

zentauroepp53053540 a patient suffering from covid 19 who uses the decathlon sno200813163510 / MARCO BERTORELLO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip de científics nord-americans ha trobat virus «viable» en l’aire d’una habitació d’hospital, a gairebé 5 metres d’un pacient.

Els resultats d’aquesta investigació, de la Universitat de Florida, han recollit mostres d’aire a l’habitació d’un hospital amb dos pacients de Covid-19, uns dels quals tenia una infecció respiratòria activa.

Les mostres es van analitzar al laboratori (es va seqüenciar el genoma del virus recollit en l’aire i del virus aïllat en un cultiu cel·lular). Segons els resultats, el coronavirus «viable» va poder aïllar-se de mostres recollides a una distància d’entre 2 metres i 4,8 metres del pacient, un espai que va més enllà de les recomanacions actuals de distanciament social.

A més, la seqüència del genoma de la soca del SARS-CoV-2 aïllada del material recopilat era idèntica a l’aïllada en el pacient amb la infecció activa, asseguren els autors d’aquest treball.

Per tant, afegeixen, els pacients amb manifestacions respiratòries de Covid-19 produeixen aerosols –suspensió de partícules diminutes en l’aire– que contenen coronavirus «viable» i aquests aerosols poden servir com a font de transmissió del virus.

Segons els signants, tenint en compte la transmissió per aerosols, les mesures de distanciament de gairebé dos metres no serien útils en un ambient tancat i podrien proporcionar una falsa sensació de seguretat.

Les implicacions per a la salut pública, assenyalen, són «extenses», especialment perquè les millors pràctiques en l’actualitat per limitar la propagació de la Covid-19 se centren en el distanciament social, l’ús de mascaretes i el rentat de mans.

Per al bioquímic José Manuel Bautista, aquest treball demostra que el coronavirus és infecciós a partir d’aire d’hospital de persones infectades per Covid-19.

«La via aèria juga un paper important en la transmissió comunitària», assenyala aquest catedràtic de biologia molecular de la Universitat Complutense de Madrid en el seu compte de Twitter.

Notícies relacionades

 

Bautista, que no firma aquest article, resumeix que aquestes troballes suposen una peça més: el virus en aire contaminat pot infectar les cèl·lules.