El drama dels geriàtrics

Les residències preveuen una situació difícil per la Covid i demanen més restriccions

Reclamen la suspensió generalitzada de les visites dels familiars i de les sortides dels usuaris

zentauroepp54185850 iosu200722195519

zentauroepp54185850 iosu200722195519 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les principals patronals de les residències auguren una situació complicada les pròximes setmanes i han demanat mesures més restrictives per contenir el virus: la supressió de les visites dels familiars i de les sortides dels usuaris, no només en la que s’hagi detectat un brot sinó en totes les que depenen de la mateixa àrea sanitària. 

És la petició que han transmès a la Comunitat de Madrid per minimitzar el risc de contagi perquè en les últimes setmanes s’ha registrat un augment progressiu dels brots en aquests centres i perquè consideren que la tornada a l’escola i l’arribada de la grip comuna eleva molt el perill, explica en una entrevista amb Efe Jesús Cubero, secretari general de l’Associació d’Empreses de Serveis per a la Dependència (AESTE), que reuneix les grans empreses del sector. 

En primer lloc, argumenta Cubero, la majoria dels empleats a les residències són dones amb fills en edat escolar i hi ha «un greu risc si hi ha contagis generalitzats als centres escolars i porten el virus a casa; podríem tenir moltíssimes baixes i es podria produir falta de personal». 

Unit a això, a l’octubre «vindrà el repunt de la grip estacional on es confondran els símptomes i es produirà una psicosi important, quan algú tussi dues vegades...», remarca. 

«Extremar» la prevenció

En conseqüència, s’han d’«extremar» les mesures preventives en totes les visites, i quan hi hagi casos notificats a l’àrea de salut de cada municipi (residències que depenguin d’un mateix centre de salut), «caldria suprimir les visites familiars i les sortides dels usuaris de forma preventiva, igual com tancar els seus centres de dia». 

Quant a les sortides dels residents, «considerem un risc altíssim que es continuïn mantenint amb aquests rebrots ja en diverses comunitats autònomes. Surten a un entorn no controlat i el perill és molt alt». 

El que no volem, afegeix Cubero, és que es torni a repetir el que va passar al març i l’abril per haver-se adoptat les mesures tardanament. 

En aquests moments, «hi ha una bona coordinació sociosanitària i es poden fer derivacions hospitalàries aviat i tampoc estem tenint cap problema amb els tests –quan se sol·liciten els tenim-; desitgem que des del primer moment tot funcioni com un rellotge». 

Treballadors i familiars, el focus de risc

Notícies relacionades

El secretari general de la patronal diu entendre que a nivell polític és difícil prendre «determinades decisions que incomoden la població, com ho va ser suspendre el futbol o les classes escolars, però després es va veure que va ser un error retardar les mesures més del degut». 

Els focus de risc són les famílies i els treballadors, però igual que en el segon cas no és evitable, en el primer sí. Malgrat que aquestes mesures proposades són molestes «no queda cap altra opció, parlem de la vida de les persones grans».