pànic a més contagis

Països Baixos vol una quarantena obligatòria per a qui arribi des de Catalunya i Aragó

El Govern espera activar a mitjans de la setmana vinent aquesta mesura, que s'aplicarà als que hagin viatjat a zones que considera de risc

The Hague (Netherlands), 12/08/2020.- Prime Minister Mark Rutte (L) and Hugo de Jonge, Minister of Health, Welfare and Sport, during a plenary debate about the coronavirus pandemic situation, in The Hague, The Netherlands, 12 August 2020. (Países Bajos; Holanda, La Haya) EFE/EPA/REMKO DE WAAL

The Hague (Netherlands), 12/08/2020.- Prime Minister Mark Rutte (L) and Hugo de Jonge, Minister of Health, Welfare and Sport, during a plenary debate about the coronavirus pandemic situation, in The Hague, The Netherlands, 12 August 2020. (Países Bajos; Holanda, La Haya) EFE/EPA/REMKO DE WAAL / REMKO DE WAAL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern dels Països Baixos ha anunciat aquest dimecres que vol obligar a fer quarantena els viatgers que tornin de zones de risc pel coronavirus, inclosos gran part de Catalunya i Aragó, una mesura que fins ara només era recomanada i que arriba després d’un fort repunt de contagis.

En una carta enviada al Parlament holandès, el ministre de sanitat, Hugo de Jonge, ha informat els diputats que hi haurà quarantena obligatòria també per a les persones que es creu que puguin estar contagiades perquè hagin estat en contacte amb un cas positiu de coronavirus, tot i que no hagi sigut encara confirmat amb una prova de laboratori.

No se sap com funcionarà la mesura

Encara no està clar com funcionarà aquesta mesura, ni com s’obligarà a l’aïllament domiciliari durant dues setmanes, una eina que fins ara es considera contrària a les lleis holandeses, al limitar la mobilitat dels ciutadans, per la qual cosa requereix una esmena legislativa.

El Govern pot donar una ordre als presidents de les juntes regionals de seguretat de cada província, partint de l’article 7 de la llei de salut pública, perquè exigeixin i vigilin el compliment de la quarantena, tot i que els ciutadans podrien portar aquesta mesura davant la justícia, que al seu torn pot frenar o autoritzar-ne la continuació.

El Govern espera que aquesta mesura entri en vigor a mitjans de la setmana vinent, tot i que la rebel·lió parlamentària contra una quarantena obligatòria podria obligar a ajornar-la.

Entre els oponents hi ha els progressistes D66, un dels quatre partits de la coalició del Govern, que considera que l’Executiu hauria «d’instar la gent a seguir les recomanacions» oficials, en lloc d’«amenaçar» d’emetre multes o mesures judicials.

Altres grups, com Unió Cristiana (UC) –també part de la coalició– critiquen el Govern per no actuar «amb mesures més estrictes» contra les aerolínies que continuen organitzant vols a zones considerades de risc pel Ministeri holandès d’Exteriors, entre les quals estan alguns punts d’Espanya (Barcelona i perifèria, Lleida i voltants, i Aragó), Bèlgica (Anvers) i Croàcia.

No poden «prohibir a les aerolínies volar enlloc»

Notícies relacionades

A la pregunta de «per què hi ha milers de persones tornant diàriament de les zones que estan en color taronja (de risc), el primer ministre Mark Rutte ha compartit la seva preocupació, reconeixent que «per descomptat sona estrany», però ha explicat que no pot «prohibir a les aerolínies volar enlloc» i va remarcar que hi ha gent que agafa aquests vols per un motiu justificat.

Segons l’Institut de Salut Pública (RIVM), els positius de coronavirus confirmats amb test PCR entre el 4 i 11 d’agost van arribar als 4.036 casos, uns 1.500 més que la setmana anterior, una dada que va obligar tant el Govern holandès com el Parlament a interrompre l’aturada d’estiu per debatre avui sobre les possibles mesures contra els contagis.