El drama dels geriàtrics

Familiars d'avis morts per Covid-19 demanaran presó per als responsables del triatge hospitalari

La plataforma d'afectats pel coronavirus considera que amb la no-derivació a hospitals «s'ha trencat el dret més sagrat: el de la vida»

Els familiars d'avis ingressats en residències demanaran una taula de diàleg que reordeni la gestió dels geriàtrics públics i privats

zentauroepp54457340 residencia200812120801

zentauroepp54457340 residencia200812120801

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Familiars d’avis morts pel coronavirus en residències demanaran presó per als responsables dels triatges sanitaris que durant la fase dura de la pandèmia, el març i l’abril, van deixar sense atenció hospitalària milers de persones més grans de 70 anys malaltes de Covid-19. 

Ho ha avançat el matí d’aquest dimecres Ángel Juárez, un dels portaveus de la plataforma afectadoscoronavirus.org, a preguntes d’EL PERIÓDICO en roda de premsa que s’havia convocat per anunciar que exigiran a l’Administració l’organització d’una taula de diàleg que canviï el model de gestió dels geriàtrics a Espanya, basat en «una llei vella i obsoleta».

La taula de diàleg haurà de servir també, segons plantegen, per a la realització d’una auditoria independent que permeti saber què ha passat a les residències i que el succeït «no es torni a repetir».

En la mateixa compareixença, per videoconferència, la plataforma ha confirmat que compten en prop de 1.000 els casos de morts en residències que són causa de litigi judicial. Segons dades de la patronal de les residències, AESTE, van ser 19.500 els avis morts per coronavirus a les residències, si bé la xifra no té ratificació de l’Estat.

Entorn dels triatges, Juárez, orfe d’una dona morta sense que se li fes cap test, ha argumentat: «S’ha trencat el dret més sagrat que existeix, que és el dret a la vida. Hi ha hagut triatge i els pèrits sanitaris i els jutges hauran de determinar qui n’han sigut els responsables. Demanarem presó per a alguns».

La plataforma d’afectats s’apresta per «utilitzar tots els mitjans jurídics. Intentarem demanar justícia perquè no se’n vagin gaires sense haver pagat les seves responsabilitats. ¡Hi haurà algun responsable més per a tanta mort a més del coronavirus!».

Contra l’aïllament

La plataforma s’ha expressat públicament en la mateixa jornada en què ha transcendit que la Comunitat de Madrid ha dissenyat un protocol que contempla mesures més restrictives en l’àmbit de les visites i ingressos a les residències madrilenyes, segons informa Europa Press. Un pla de la Direcció General de Coordinació Sociosanitària del govern de Madrid preveu tres escenaris d’incidència del virus, i els seus respectius augments de les limitacions en l’accés als geriàtrics.

Els familiars de la plataforma rebutgen aquesta possibilitat. Segons la seva opinió, a diferència dels moments inicials de la pandèmia, ja no hi ha escassetat de mitjans de protecció. «Que per por del contagi es quedin aïllades persones a qui queda poc temps de vida és irracional –ha protestat Juárez–. Ho és si hi ha vestits que protegeixen perfectament».

En la mateixa jornada, AESTE, la patronal de les residències, ha reclamat mesures més restrictives amb les visites, inclosa la supressió de trobades d’avis amb familiars, i ha augurat una situació «complicada» per a les pròximes setmanes.

Notícies relacionades

La plataforma demanarà a l’Administració una taula de diàleg en el qual s’abordi l’actual model de gestió de les residències, incloses les públiques, i amb presència dels fons d’inversió que tenen un bon nombre de centres privats, així com de les autoritats autonòmiques, «ja que Madrid i Catalunya són focus principals d’aquest problema», ha dit Juárez. L’objectiu és «posar ordre amb la nostra gent i amb els nostres diners», ha explicat.

Els portaveus de la plataforma, entre els quals la seva assessora jurídica, Ana Romero, han assegurat que no volen omplir de litigis l’administració de Justícia. Però qualsevol dels seus objectius és inseparable de la reclamació de responsabilitats. «No pot ser que els fons d’inversió recullin beneficis i en surtin impunes», ha indicat Juárez, i ha insistit: «S’està intentant jugar a l’oblit ràpid. Però se n’han anat molts pares i mares sense acomiadar-se. Aquí no ho oblida ningú. Són molts morts per recordar que aquí no s’han fet els deures».