Recerca a catalunya

Descriuen «la primera seqüència de consens» de Covid, necessària per desenvolupar una vacuna

Els científics fan un pas més i ja han publicat una llista de les molècules que podrien activar la immunitat davant el coronavirus

iriscaixa / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Investigadors del centre IrsiCaixa han publicat «la primera seqüència de consens» del virus de Covid-19, el SARS-CoV-2, un element «clau» per «accelerar el desenvolupament d’una vacuna», ja que ha permès elaborar una llista d’aminoàcids que podrien activar la immunitat contra el virus.

Així ho ha anunciat mitjançant un comunicat IrsiCaixa, un centre d’investigació en el qual participen la conselleria de Salut i la Fundació La Caixa i que ha comptat amb el recolzament de la campanya de micromecenatge #YoMeCorono, la farmacèutica Grifols i l’Institut de Salut Carles III.

Els investigadors han aconseguit «descriure la primera seqüència genètica consens del SARS-CoV-2, una seqüència representativa del genoma complet de 1.700 virus» que circulen al voltant del globus, de manera que han pogut elaborar una llista d’entre 1.500 i 3.000 pèptids –un tipus de molècula formada per aminoàcids– «que podrien activar la immunitat a llarg termini contra el virus».

Amb aquests pèptids es podrà estudiar «amb el màxim grau de detall la resposta immunitària de les cèl·lules T contra el coronavirus».

Les esmentades cèl·lules T són un tipus de glòbul blanc, que actua davant organismes infecciosos, que el món científic mira amb esperança com a eventual remei eficaç contra el virus de la Covid-19.

En resum, s’ha aconseguit «condensar la variabilitat dels virus que circulen en una sola seqüència», amb la qual ara s’analitzarà «davant quines regions» d’aquesta seqüència actuen les cèl·lules T, segons ha explicat l’investigador associat Alex Olvera en declaracions remeses amb la nota de premsa.

Notícies relacionades

En paraules dels líders de l’estudi, Christian Brander i Julia G. Prado, «es tracta d’una eina clau per a l’anàlisi de la resposta immunitària que permetrà accelerar la investigació i el desenvolupament d’una vacuna».

La seqüència s’ha publicat en format obert de manera que tots els investigadors hi puguin tenir accés.