Aire condicionat i Covid-19: ¿quina relació hi ha?

Un sistema de ventilació que pren aire de l'exterior cada poc temps és més segur que un que fa que l'aire recirculi

aire

aire

3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada dia sorgeixen notícies noves sobre el coronavirus i fins i tot de vegades són contradictòries. Però sí hi ha algunes màximes en les quals coincideixen tots els experts, com que el virus el transmeten les persones –per això la importància de rentar-se tant les mans.

No obstant, a l’hora d’analitzar què passa amb l’aire condicionat no sempre s’arriba a un acord: hi ha qui diu que no només no és perillós, sinó que, a més, pot fins i tot ser beneficiós per millorar la qualitat de l’aire que respirem en els espais tancats i hi ha els qui opinen que la clau està en la recirculació de l’aire: un sistema de ventilació que agafa aire de l’exterior cada poc temps és més segur, ja que en el cas d’haver-hi aerosols que portin el virus, aquests sortiran més fàcilment de l’habitació i s’evitarà la transmissió a través de l’aire. I en el cas de l’aire recirculat, la importància rau en la capacitat del filtre per eliminar aquests aerosols que podrien portar el virus.

¿Què hi diu Sanitat?

El Ministeri de Sanitat recomana treballar en la mesura possible amb ventilació exterior i, en cas d’haver d’utilitzar aparells per ‘netejar’ l’aire, ha editat una sèrie de recomanacions per mantenir nets els sistemes d’aire condicionat i ventilació, tenint «en compte les recomanacions de les agències internacionals, organitzacions professionals i societats científiques». L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat també recomanacions en aquesta línia de maximitzar la ventilació natural i la higiene. L’ASPCAT suggereix específicament treballar, sempre que sigui possible, amb aparells que no facin recircular l’aire intern sinó que funcionin amb aire exterior.

«En el cas dels climatitzadors que no puguin treballar només amb aire exterior, si a causa de les condicions de temperatura no es pot evitar el seu ús, s’ha d’extremar la seva neteja i desinfecció. Es recomana desinfectar diàriament la superfície de retorn i d’impulsió dels equips i setmanalment una neteja i desinfecció de l’interior de l’equip i canviar el filtre. Aquestes freqüències es poden modificar en funció de les hores d’ús, el tipus d’usuaris i l’ocupació de l’espai», es llegeix en el text.

¿Què diu la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS)?

Tant la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS) com la Societat Espanyola de Sanitat Ambiental (SESA) incideixen que el virus no es pot reproduir sense envair cèl·lules humanes. Per això, asseguren que la neteja de conductes de l’aire condicionat o el canvi de filtres d’aire exterior no tenen cap efecte pràctic, llevat de quan correspongui portar-ho a terme. És a dir, que no hi ha evidències que el virus es reprodueixi a les instal·lacions de l’aire condicionat.

¿Què hi diu l’OMS?

«Un sistema ben mantingut i operat pot reduir la propagació de Covid-19 en espais interiors a l’augmentar la taxa de canvi d’aire, reduir la recirculació d’aire i augmentar l’ús d’aire exterior. Els modes de recirculació (que recirculen l’aire) no s’han d’utilitzar. Els sistemes de climatització s’han d’inspeccionar, mantenir i netejar regularment», assenyala l’organització en l’apartat de preguntes i respostes.

L’organització assegura també que és millor utilitzar la ventilació directa que utilitzar l’aire condicionat. I en cas d’utilitzar aire condicionat, és convenient mantenir una higiene adequada, cosa que suposa canviar els filtres i netejar els conductes.

Notícies relacionades

A més, recomana evitar els sistemes centralitzats d’aire condicionat i utilitzar al seu lloc els aparells independents perquè, en cas de transmissió, no arribi a tot arreu.

Finalment, en el cas que sigui possible elegir, és millor utilitzar aire condicionat amb renovació, evitant la recirculació (com en un cotxe, per exemple), de manera que ens assegurem que el virus no recircula juntament amb l’aire.

Temes:

Coronavirus