tragèdia a grècia

Almenys set morts en el temporal que ha fuetejat l'illa grega d'Eubea

Els equips de rescat busquen una persona desapareguda després de les pluges torrencials que han caigut a la zona aquesta nit

Evia Island (Greece), 09/08/2020.- A rescue team uses an excavator to remove an elderly woman from her flooded house, after a rainstorm hit the area of Mourtzi, on Evia Island, Greece, 09 August 2020. Three people died after a rainstorm struck many regions on Evia island on 08 August 2020. The victims include an 8 months old infant and the other two are an 86-year-old man and an 85-year old woman that were trapped in their flooded home. A total of 31 fire engines with an 83-member crew, a group of firemen on foot, 3 rescue vessels are operating in the flooded areas along with two helicopters and air rescuers. The fire brigade announced that they have already rescued 35 people who are now transferred to a safe place. (Incendio, Grecia) EFE/EPA/PANAGIOTIS KOUROS

Evia Island (Greece), 09/08/2020.- A rescue team uses an excavator to remove an elderly woman from her flooded house, after a rainstorm hit the area of Mourtzi, on Evia Island, Greece, 09 August 2020. Three people died after a rainstorm struck many regions on Evia island on 08 August 2020. The victims include an 8 months old infant and the other two are an 86-year-old man and an 85-year old woman that were trapped in their flooded home. A total of 31 fire engines with an 83-member crew, a group of firemen on foot, 3 rescue vessels are operating in the flooded areas along with two helicopters and air rescuers. The fire brigade announced that they have already rescued 35 people who are now transferred to a safe place. (Incendio, Grecia) EFE/EPA/PANAGIOTIS KOUROS / PANAGIOTIS KOUROS (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys set persones han mort a l’illa grega d’Eubea pel temporal ‘Thalia’ que ha fuetejat aquest cap de setmana bona part del país. Entre les víctimes mortals hi ha un nadó de 8 mesos, un home de 85 anys i una dona de 86, que van morir ofegats a casa seva al poble de Politika –costa occidental de l’illa– després de quedar atrapats per les fortes inundacions. Els equips de rescat estan buscant una vuitena persona.

Les inundacions es van produir amb tanta rapidesa que van sorprendre molta gent dormint. És el cas dels pares del nadó mort, que al despertar-se van trobar el cos ja sense vida del petit, el bressol del qual havia caigut a terra.

Aigua a més d’1,5 metres d’altura

Els bombers continuen alliberant persones que han quedat atrapades a casa, on en molts llocs l’aigua ha arribat a més d’1,5 metres. Molts veïns van poder posar-se fora de perill a les teulades de les seves vivendes, però, tot i que ha deixat de ploure, es tem que encara hi hagi alguns ciutadans atrapats.

«Som a les teulades, l’aigua a la casa ens arriba per sobre dels genolls. Estem tots atrapats, les aigües s’han endut els nostres cotxes. El bo és que ha deixat de ploure», va dir per telèfon a la cadena privada Skai un veí d’un dels pobles afectats. «Hem estat en el fang des de les sis del matí. No hi havia res que pogués fer, vaig pujar a la taula per salvar-me. Estava sol», va dir a Reuters un resident de Bourtzi.

Rierols convertits en potents torrents

El desastre es va desencadenar després que diversos rierols en el centre de l’illa, específicament en les àrees de Psachna, Politika, Stavros i Kontodespoti, es convertissin en potents torrents amb una profunditat de més d’un metre.

Molts veïns dels pobles afectats s’han quedat sense llum ni telèfon i en algunes zones també sense aigua. Segons va informar Protecció Civil, a la zona més afectada operen actualment tres helicòpters, tres llanxes i 83 bombers amb 21 vehicles. Desenes de persones van ser evacuades i 43 persones van ser rescatades en helicòpter.

Tancament de dues carreteres nacionals

La Policia de Trànsit ha ordenat el tancament de dues carreteres nacionals i algunes de secundàries al centre de l’illa, a causa de despreniments i a la potència amb la qual flueix l’aigua.

Segons informen els mitjans locals, en algunes carreteres la força de l’aigua és tal que els camions de bombers estan tenint dificultats per arribar a alguns llocs per alliberar les persones. Les primeres estimacions recollides pels mitjans parlen d’inundacions a 3.000 vivendes i comerços.

Queixes a les xarxes socials

Notícies relacionades

Mentrestant, a les xarxes socials s’han multiplicat les queixes contra la falta de previsió de les autoritats, ja que el servei meteorològic havia alertat amb temps que el temporal creixeria amb especial força a l’illa. Però esperaven que caiguessin 63 mm de pluja en 24 hores, i l’últim mesurament confirmat va mostrar 350 mm de pluja.

Des del seu començament a mitjans de la setmana ‘Thalia’ ha afectat la major part del país, si bé els danys en la resta del territori només han sigut materials.