nova modalitat

La Grossa se sortejarà setmanalment cada divendres des de l'11 de setembre

El primer sorteig de 'La Grossa dels Divendres' serà de caràcter extraordinari, al coincidir amb la Diada

zentauroepp51524418 pla detall d alguns dels n meros del sorteig de la grossa de191231081900

zentauroepp51524418 pla detall d alguns dels n meros del sorteig de la grossa de191231081900 / Laura Busquets

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Grossa se sortejarà setmanalment cada divendres a partir de l’11 de setembre, la data triada per Loteries de Catalunya per llançar aquesta nova modalitat de sorteig, que es dirà La Grossa dels Divendres.

Després de consolidar aquesta marca tant per Nadal, principalment, com en sortejos extraordinaris al llarg de l’any (com Sant Jordi i Sant Joan), la Generalitat ha decidit que aquesta modalitat de loteria també tingui un sorteig setmanal perquè té potencial d’arrelar, malgrat la competència dels sortejos de l’ONCE i de Loteries i Apostes de l’Estat.

El primer sorteig de ‘La Grossa dels Divendres’ també serà de caràcter extraordinari, al coincidir amb la Diada, i repartirà un premi així mateix extraordinari, tot i que no s’han precisat la quantia ni el preu de venda de les butlletes.

52 sortejos a l’any

La idea és celebrar uns 52 sortejos d’aquesta modalitat de La Grossa a l’any, les butlletes de la qual es vendran als 2.000 establiments de Catalunya que tenen terminals de Loteries de Catalunya i també per internet.

Quant a les característiques, seran similars a les de la Grossa de Cap d’Any i la de Sant Jordi. Per emportar-se el primer premi serà necessari encertar les cinc xifres del número premiat, tot i que també hi haurà altres premis de menys import per coincidències amb les últimes xifres i tres tipus de reintegraments.

La Grossa es va estrenar el 2013 amb Elsa Artadi com a directora general de Tributs i Jocs de la Generalitat, i a poc a poc ha anat fent-se un lloc al mercat, primer al Nadal, com a alternativa o complement al Gordo de la Loteria Nacional, i després amb sortejos extraordinaris en altres dates assenyalades de l’any.

L’any passat Loteries de Catalunya va sumar unes vendes per valor de 76,8 milions d’euros, un 4 % més que el 2018, i la Grossa i les seves diferents modalitats van suposar un 51 % del total.

No obstant, la resta de loteries (La 6/49, El Trio, L’Express i El Rasca Ràpid, entre d’altres) encara tenen un pes important, ja que suposen el 49 % restant.

Els guanys, per a malalts de Covid

Una vegada descomptats els premis i les despeses de distribució i gestió dels jocs, Loteries de Catalunya l’any passat va sumar uns guanys de 7,9 milions, que es destinaran a les persones afectades per Covid-19.

Com en molts altres sectors econòmics, la crisi del coronavirus ha condicionat l’activitat de Loteries de Catalunya aquest any, ja que els punts de venda van estar tancats dos mesos i mig, i això ha fet que les vendes siguin actualment un 13 % per sota del 2019, si bé l’estrena de La Grossa dels Divendres pot donar una empenta a les vendes en l’últim trimestre de l’any.

Futura loteria col·lectiva

D’altra banda, Loteries de Catalunya treballa en la renovació de la seva estructura de jocs i en aquesta línia està tramitant una modificació del catàleg de jocs de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes per poder crear una «loteria col·lectiva» a Catalunya.

Notícies relacionades

Es tractaria d’una modalitat de joc en què un usuari pot jugar dos números, un d’individual, amb un premi fix per a ell en cas d’encertar, i un altre col·lectiu, és a dir, compartit amb més persones, en què optaria a repartir-se el pot en joc amb més guanyadors.

No obstant, es tracta d’un projecte encara en desenvolupament, que si tot va bé podria veure la llum en la segona meitat del 2021, apunten aquestes fonts.