reaccions a la mort

«Casaldàliga viurà en la memòria de tots els pobres que va defensar»

Polítics i figures religioses mostren el seu condol per la mort del 'bisbe del poble'

mdedios25471203 television  sense ficci   estrena  pere casald liga  les cau200808174522

mdedios25471203 television sense ficci estrena pere casald liga les cau200808174522

7
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nombroses personalitats han retut avui homenatge al bisbe català Pere Casaldàliga, que ha mort aquest dissabte als 92 anys d’edat. Va ser la veu dels indígenes, els sense terra i els més pobres al Brasil, un país on va entregar les últimes cinc dècades de la seva vida en defensa dels més necessitats, una cosa que han recordat tots aquells que han lamentat la seva mort.

Entre ells, el teòleg brasiler Leonardo Boff, que ha afirmat que el bisbe emèrit de Sao Félix do Araguaia (Brasil) ha mort, però «viu en la memòria de tots els pobres que va defensar, dels martiritzats pel latifundi, als alliberats de l’opressió». «I en la nostra fe i en la nostra esperança que ell ens va enfortir», ha destacat a Twitter. 

Boff, defensor de la teologia de l’alliberament, com Casaldàliga, també ha dit que el bisbe català «acaba de néixer per a Déu. Deia: l’alternativa cristiana és la vida o la resurrecció».

 

El periodista i biògraf de Casaldàliga, Francesc Escribano, també ha lamentat la seva mort recordant que «sempre deia que les seves causes valien més que la seva vida» i destacant una altra de les seves frases: «No n’hi ha prou amb ser creient, deia; també s’ha de ser creïble».  El també exdirector de TV-3 l’ha definit com a exemple de coherència i radicalitat, i ha afegit que «avui ell ja no hi és, però les causes continuen i la necessitat de lluitar-hi, també».

 

El cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha lloat la seva figura com a «exemple d’home que va voler consagrar-se als pobres». També ha destacat la «meravellosa» poesia que escrivia, «des del fons d’un cor senzill, contemplatiu i místic».

La Conferència Episcopal Tarraconense ha emès un comunicat en el qual els bisbes catalans afirmen sentir molt «la sortida cap a la casa del Pare del bisbe Pere Casaldàliga», de qui destaquen que «ha sigut profeta i veu dels pobres del Brasil i de tot el món». «Donem gràcies a Déu per la seva llarga vida de missioner, sacerdot i bisbe encarnat al servei del seu poble a Sao Fèlix de Araguaia (Brasil)», afegeixen els bisbes catalans abans d’enviar a la seva diòcesi, a la seva família i a l’Institut religiós dels Claretians les seves condolences i el compromís de la seva pregària «pel seu repòs etern». 

Condolences de Dilma Rousseff

Dilma Rousseff, expresidenta del Brasil, ha recordat la seva tasca pels pobres del seu país: «Amb gran tristesa rebo la notícia de la mort. Tota la seva vida la va passar lluitant per la justícia social i en defensa dels més humils. Un home de fe i perseverança. Un home d’esperança enmig d’una injustícia que avergonyeix tothom que lluita per dies millors», ha assenyalat.

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha reivindicat la seva figura: «Llarga vida a la memòria de Pere Casaldàliga, home bo dedicat a la justícia social», ha escrit, alhora que ha compartit un dels seus poemes.

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha destacat aquest dissabte «les insubornables conviccions cristianes en defensa de les persones més pobres i desfavorides del món» de Casaldàliga. I el descriu com «un incansable predicador de l’Evangeli a través de la paraula i la coherència de la seva vida», a més d’«un gran devot de la verge de Montserrat». 

Claretians de Catalunya ha acomiadat Casaldàliga recordant que, malgrat la distància, «no es va desvincular mai» de la congregació a Catalunya, a la qual va pertànyer. «Sempre hi ha hagut una vinculació i un seguiment en aquest sentit d’afecte i de relació», ha explicat l’actual provincial dels missioners claretians a la província de San Pablo (que inclou Catalunya), Ricard Costa-Jussà, en un comunicat.

El bisbe de Fukuoka (Japó), Josep Maria Abella, ha definit Casaldàliga com una persona de gran cor i «referent segur per als quals vulguin seguir incondicionalment Jesús», i el claretià i membre de l’associació Araguaia Joan Soler ha destacat el seu compromís amb els pobres i valentia al denunciar les injustícies davant els poderosos.

El Govern central, Torra i Puigdemont

El Govern central ha emès un comunicat en què ha expressat el seu condol per la mort i destaca la «ingent» tasca religiosa, humanitària i social del bisbe català i defensa que el seu «llegat tangible» es tradueix, entre molts altres, en la creació d’escoles i centres d’assistència mèdica.

El Govern recorda Casaldàliga com un «activista» en favor dels indígenes i «ferm defensor» de la teologia de l’alliberament. «Va creure en la justícia i en l’esperança, i en l’opció pels pobres, l’accés a la terra, la defensa dels més febles i de les comunitats indígenes, així com en la protecció de l’Amazònia i el medi ambient», diu l’escrit.

Així mateix, reivindiquen la seva «abundant» obra poètica i filosòfica amb frases com «la Terra és l’únic camí que ens pot portar al Cel», «on hi ha pa, allà hi ha Déu», o «al final del camí, em preguntaran, ¿has viscut?, ¿has estimat? I jo, sense dir res, obriré el cor ple de noms».

El president de la Generalitat, Quim Torra, li ha donat les gràcies per la seva vida dedicada als pobres i a l’alliberament de l’oprimit: «Una vida de fe. Gràcies». «Tota una vida de lluita per la causa del món indígena; l’Església dels més pobres; la pau com a fruit de la justícia», ha escrit en el seu compte de Twitter. I ha afegit els seus altres compromisos: «L’alliberament de les persones i els pobles oprimits. Una vida plena, compromesa i solidària».

 

Carles Puigdemont s’ha unit a les condolences: «Va fer de l’Evangeli una eina en favor dels drets humans. Se’n va amb una motxilla plena de la gratitud eterna de la gent a qui va dedicar la seva vida», ha destacat a les xarxes, definint-lo com un «home de bé».

 

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat: «Molts ateus, si d’una església hem de ser, seria la de Pere Casaldàliga», alhora que ha evocat una de les seves frases: ‘Jo moriré dempeus igual que els arbres’. «Gràcies per una vida dedicada a la llibertat dels més oprimits», ha afegit.

Notícies relacionades

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha expressat la seva «immensa gratitud» per «tot el que ens va donar», mentre el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha enaltit la seva vida «dedicada als més vulnerables». 

El president del Parlament, Roger Torrent, ha destacat la seva vida «d’esforç i lluita» per ajudar els que més el necessitaven, i ha lamentat que ha mort «un gran home». La CUP ha remarcat el llegat de reflexions de Casaldàliga «davant el capitalisme i la injustícia», i Òmnium Cultural ha posat en relleu la seva defensa dels més desfavorits davant els poderosos.