Xafogor estival

Alerta a Catalunya per una onada de calor que arribarà als 40 graus

Lleida, Mollerussa, Tremp, Tàrrega i Balaguer avui arribaran a les màximes

14 comunitats autònomes més prenen mesures per les elevades temperatures

zentauroepp54410211 soc200808160107

zentauroepp54410211 soc200808160107 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

Protecció Civil de la Generalitat manté per a aquest cap de setmana l’alerta del pla Procicat per onada de calor en vista de la previsió que es registrin temperatures màximes extremes a bona part de Catalunya, especialment a la plana de Lleida, on els termòmetres poden arribar als 40 graus.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), ciutats lleidatanes com Lleida, Mollerussa, Tremp, Tàrrega o Balaguer poden registrar les temperatures més elevades, amb màximes de 40 graus, tot i que la sensació de xafogor serà generalitzada a Catalunya, també a la Catalunya central i les comarques del Prepirineu.

Localitats com Les Borges Blanques, Cervera o Manresa poden arribar als 39 graus, mentre que en el litoral i prelitoral la temperatura oscil·larà entre els 30 i els 35 graus.

La temperatura mínima, a més, no baixarà dels 20 graus, excepte a zones de muntanya.

Risc alt d’incendi

A causa de les altes temperatures, el risc d’incendi a Catalunya és alt a comarques com la Ribera d’Ebre, la Conca de Barberà, el Priorat, la Noguera o Anoia, segons els Agents Rurals.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i que es vigili especialment les persones majors de 75 anys sense recolzament familiar o sense recursos. També les persones amb discapacitat i limitacions de mobilitat, aquelles que hagin de treballar o fer exercici a l’aire lliure i els malalts crònics.

Per fer front a les altes temperatures, la Generalitat recomana a la ciutadania que begui aigua i mengi lleuger, que intenti estar-se en llocs climatitzats i que eviti sortir durant les hores de més calor.

També demana que s’intenti visitar almenys una vegada al dia familiars o persones que viuen soles i que es tregui a passejar les mascotes en les hores més fresques, i sempre amb aigua al seu abast.

Aquest dissabte a tot Espanya hi ha 15 comunitats autònomes en alerta per altes temperatures, de les quals sis es troben en nivell taronja per risc important, i a set també s’han donat avisos per tempestes amb calamarsa i ratxes molt fortes.

Andalusia, Aragó, Catalunya, Navarra, la Rioja i el País Valencià estan en alerta taronja per calor, mentre que a les Balears, Cantàbria, les dues Castelles, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i País Basc els avisos són de nivell groc, lleugerament inferior a l’anterior, tot i que també amb temperatures sufocants.

Tempestes fortes

A més, a Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, Navarra, País Basc i la Rioja s’ha activat l’alerta per tempestes fortes, que en molts casos podran anar acompanyades de calamarsa i ratxes molt fortes.

Les comunitats autònomes en alerta per altes temperatures avui són dues més que ahir, tot i que han passat de 9 a 6 les regions que són en nivell taronja per risc de calor important.

A Aragó, els valors seran de fins a 41 graus a la Ribera de l’Ebre de Saragossa, i de 39 graus al sud d’Osca i baix Aragó de Terol; a València s’arribarà fins a 40 graus.

40 graus a Lleida

Notícies relacionades

A Andalusia, avui les temperatures registraran màximes de fins a 40 graus a Còrdova, Granada i Jaén, segons les últimes prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en la seva pàgina web.

A Catalunya, els valors continuaran molt alts a Lleida, amb màximes de 40 graus, igual que a Navarra; i a la Rioja s’esperen 39 graus. 

Temes:

Calor