Visites casa per casa per controlar la quarantena dels infectats a Saragossa

Membres de la policia local i nacional i de protecció civil, treballadors socials, personal sanitari i empleats del tercer sector aniran als domicilis

GRAF9731. ZARAGOZA, 07/08/2020.- El Presidente de Aragón, Javier Lambán (i), las consejeras de Presidencia, Mayte Pérez, y de Sanidad, Sira Repollés, se reúnen con el alcalde de Zaragoza, Jorge Azcón (d), y el subdelegado del Gobierno en Zaragoza, Fernando Beltrán, para abordar la evolución del coronavirus en la capital aragonesa, este viernes. La Policía Local y la Nacional vigilarán en Zaragoza que las personas que han sido diagnosticadas como positivas en coronavirus, sean asintomáticas o no, cumplen con las medidas de aislamiento y confinamiento en sus domicilios. EFE/ Toni Galan

GRAF9731. ZARAGOZA, 07/08/2020.- El Presidente de Aragón, Javier Lambán (i), las consejeras de Presidencia, Mayte Pérez, y de Sanidad, Sira Repollés, se reúnen con el alcalde de Zaragoza, Jorge Azcón (d), y el subdelegado del Gobierno en Zaragoza, Fernando Beltrán, para abordar la evolución del coronavirus en la capital aragonesa, este viernes. La Policía Local y la Nacional vigilarán en Zaragoza que las personas que han sido diagnosticadas como positivas en coronavirus, sean asintomáticas o no, cumplen con las medidas de aislamiento y confinamiento en sus domicilios. EFE/ Toni Galan / TONI GALAN (EFE)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dispositiu de vigilància i control que estarà format per la policia local i la nacional, a més de per treballadors socials, membres de protecció civil, personal sanitari i empleats del tercer sector, vigilaran a Saragossa que les persones que han sigut diagnosticades com a positives de coronavirus, siguin asimptomàtics o no, compleixen les mesures de confinament ‘in situ’, al seu domicili.

Així s’ha acordat en la reunió que han mantingut aquest divendres el president d’Aragó, Javier Lambán, l’alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, i el delegat del Govern a la comunitat, Fernando Beltrán, juntament amb responsables de la Conselleria de Sanitat.

Al barri de Las Delicias

El dispositiu policial de vigilància i control començarà a operar al barri de Las Delicias de la capital aragonesa, on s’estan detectant la majoria dels contagis en els últims dies, tot i que probablement s’estendrà a altres zones, i implicarà la vigilància que les normes d’aïllament es compleixen i, si cal, l’establiment de les corresponents sancions.

A més dels agents, el control el duran a terme un equip treballadors socials, membres de protecció civil, personal sanitari i empleats del tercer sector que s’encarregaran de visitar per parelles els domicilis de totes les persones que hagin contret el virus.

Anàlisi de les condicions del domicili

«La intervenció proactiva significa anar un pas més enllà i fer aquesta comprovació dels casos in situ als domicilis», ha explicat en roda de premsa la consellera de Sanitat del Govern d’Aragó, Sira Repollés.

A més de comprovar si els afectats es queden a casa i d’informar-los, els professionals també analitzaran si el domicili compleix les condicions mínimes d’habitabilitat per garantir l’aïllament.

Alternativa de residències, hotels i l’Auditori

En cas contrari, els treballadors socials els oferiran alguna de les alternatives que l’Executiu autonòmic ha anat condicionant durant les últimes setmanes com ara residències, hotels o l’allotjament instal·lat a l’Auditori de Saragossa. En aquest sentit, Repollés ha reconegut que moltes de les persones que estan incomplint el confinament no ho fan per «voluntat pròpia», sinó per les «condicions de les vivendes o de treball» que tenen.

Per la seva banda, el director general de Salut Pública d’Aragó, Francisco Javier Falo, s’ha mostrat confiat que aquesta mesura permeti millorar la capacitat d’identificació dels contactes dels contagiats a la comunitat. «Si aquestes persones no es queden a casa, el resultat final de l’immens esforç que està fent Sanitat pràcticament l’estem dilapidant», ha assenyalat el president d’Aragó, Javier Lambán. 

Aragó, en fase d’«altiplà o ascens lent» de l’onada epidèmica

Repollés ha manifestat que Aragó es troba en una fase d’altiplà o «ascens lent» de nous casos de Covid-19 i disposa de «molta capacitat i marge de maniobra» per atendre les persones contagiades.

Segons dades provisionals, Aragó ha notificat aquest divendres 662 nous casos de coronavirus –detectats aquest dijous–, 557 a la província de Saragossa, 65 a Terol i 40 a Osca. Als hospitals, hi ha 511 persones ingressades, de les quals 472 estan en planta i 39 en una unitat de cures intensives (uci).

Disminució d’ingressos diaris respecte al començament de la setmana

La consellera ha explicat que han disminuït «molt» els ingressos diaris respecte als primers dies d’aquesta setmana, però encara caldrà esperar que qui està ingressat rebi l’alta, persones a qui es van afegint els nous casos diaris que encara s’hospitalitzen.

Repollés ha remarcat, no obstant, que hi ha una disponibilitat de recursos «més que suficients per atendre les necessitats» i, a més, a diferència del que va passar el març i l’abril, «els hospitals tenen molts ingressos de persones no Covid, tant a l’uci, com a planta», amb una disponibilitat de llits uci amb respirador del 41%, llits uci sense respirador del 60% i del 40 % per a hospitalització convencional.

Mesures d’«efecte moderat»

El director general de Salut Pública, Francisco Javier Falo, ha considerat que les mesures de contenció social aplicades a l’Aragó han tingut un efecte «moderat, limitat», de manera que «han permès modificar la tendència ascendent de la corba», «trencant» una evolució que suposava «duplicar» casos cada tres dies, però «no ens ha permès començar a baixar».

Ha afegit que si bé la comunitat autònoma està en situació d’altiplà respecte als nous casos, aquest és «molt alt» i per això «continuem prenent mesures».

173 proves per cada 1.000 habitants

Notícies relacionades

El Govern d’Aragó ha informat que des que va començar la pandèmia els centres aragonesos han portat a terme 228.040 proves diagnòstiques de Covid-19, cosa que equival a 173 proves per 1.000 habitants. Actualment, s’estan investigant 14.000 contactes i més de quatre de cada cinc casos positius estan vinculats a casos o contactes ja identificats.

Quant al perfil dels positius a l’Aragó, més de la meitat dels contactes, el 57%, té menys de 45 anys, i un de cada sis afectats en té 65 o més. Prop del 50% són asimptomàtics. La mortalitat –morts per 10.000 habitants– és del 7,40%, un percentatge una mica menor a la mitjana d’Espanya, que és del 9,86%.