Augment de casos al Vallès

Llargues cues en l'obertura de les carpes de Sabadell per als tests de Covid

Es preveu que fins dissabte es puguin portar a terme un total de 3.000 proves

20200806 507490 videolargascolashace2020080610204730 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut ha instal·lat aquest matí dues carpes a les places de Picasso i de les Termes de Sabadell per portar a terme tests massius de coronavirus i s’han registrat llargues cues de veïns des de primera hora del matí per fer-se la prova. Aquestes carpes estan ubicades a la zona sud de la ciutat, on les dades referents a casos positius de coronavirus no són bones, ja que han crescut considerablement en les últimes setmanes.

Des de primera hora del matí centenars de persones s’han acostat a les carpes. Fins a les 13.30 hores, s’han fet 180 proves PCR al lloc de la plaça de Picasso i unes altres 140 al de la plaça de les Termes, segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. «He vingut amb el meu fill i la seva sogra perquè volíem sortir de dubtes i quedar-nos tranquils», apuntava un veí en declaracions a l’ACN.

Els ciutadans celebren la mesura perquè consideren que en aquesta àrea «ha costat que la gent prengués consciència i respectés les mesures de seguretat». Amb tot, critiquen la carència d’informació i que les carpes hagin obert més tard del que estava previst. La previsió és que des d’aquest dijous i fins dissabte es facin 3.000 proves.

Les dues carpes que Salut ha instal·lat als barris de Campoamor i les Termes de Sabadell treballen a tota màquina per fer proves PCR a tots els veïns que s’hi han acostat des de primera hora del matí. «Hi havia molta gent que estava donant positiu a la zona i he vingut per descartar que jo també estigués contagiada», ha explicat Laura Roman, una sabadellenca que considera que «ja tocava» que es fessin proves massives.

En aquest sentit, ha apuntat que en aquesta àrea de la ciutat «ha costat una mica que la gent prengués consciència que havia de portar mascareta per parar la pandèmia». No obstant, s’intenta que siguin persones d’entre 15 i 44 anys els que se sotmetin a les proves, tot i que fins a primera hora de la tarda el gruix dels que s’hi han presentat eren gent gran. Mario Rojas, un altre veí de la zona, ha dit que «sembla que la gent només fa les coses bé quan se l’obliga».

Rojas s’ha adreçat a la carpa de la plaça Picasso amb la seva parella i la seva cunyada. Malgrat que assegura que cap dels tres té símptomes, afirma que han decidit anar-hi per quedar-se tranquils: «Ens trobem bé i hem complert totes les mesures de seguretat i higiene, però volem sortir de dubtes», assenyala.

Tallar la transmissió

 «El que volem és tallar aquesta cadena de transmissió, de les dades que ens surtin d’aquestes proves PCR intentarem tornar a fer un estudi de geolocalització per veure si podem trobar els punts que han sigut focus de transmissió», detalla a l’ACN Núria Prat, directora d’Atenció Primària de la Regió Metropolitana Nord de l’ICS.

Prat afegeix que en cas que les dades apuntin a una comunitat de veïns concreta es podria posar en marxa una altra estratègia, com per exemple fer testos PCR porta per porta. «Cada situació epidemiològica necessita una resposta determinada», remarca. En aquest mateix sentit, ha insistit que a la zona nord de Sabadell no s’estan fent cribratges massius perquè allà el focus de contagi és molt més clar.

«En aquests barris sí que tenim detectats els casos índex», ha reiterat. Prat també s’ha referit a la saturació que ha començat a afectar alguns CAP.

Ha recordat que el 40% de la plantilla d’aquests centres està de vacances i que els professionals que hi ha estan treballant per donar resposta a les necessitats derivades de la Covid-19, però també a les incidències habituals.

Notícies relacionades

Ha afirmat que en cap cas s’ha de deixar de fer una prova PCR a un pacient que la necessiti i ha dit que s’han aplicat altres vies de citació per intentar agilitar el sistema.

 Es preveu que al llarg d’aquestes tres jornades es puguin portar a terme un total de 3.000 proves PCR a Sabadell, que sumades a les que es portaran a terme entre avui i dissabte a Ripollet i entre divendres i diumenge a Terrassa arribin a un total de 9.000.