ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA

Viatjar a l'estranger: ¿quins països imposen restriccions a Espanya?

Quarantenes obligatòries i test PCR són algunes de les mesures que s'apliquen amb motiu de la Covid-19

zentauroepp54394834 coronavirus barcelona200813110902

zentauroepp54394834 coronavirus barcelona200813110902 / ELISENDA PONS

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

La quarantena ordenada pel Regne Unit als viatgers procedents d’Espanya i altres mesures restrictives adoptades per països com HolandaBèlgica, Alemanya i Noruega a causa de la pandèmia del coronavirus han alterat els plans de molts ciutadans espanyols, a les portes de les vacances d’estiu, i han generat dubtes i confusió. ¿A quins països podem viatjar? ¿Amb quines restriccions ens trobarem amb motiu de la Covid-19? Intentem, a continuació, respondre a aquestes qüestions.

Els països que exigeixen quarantena

Els països que actualment exigeixen alguna classe de quarantena als viatgers procedents d’Espanya són: les Bahames, Barbados, Bèlgica (quarantena i tests per als viatgers procedents d’Aragó, Navarra, Lleida i Barcelona; recomanació de quarantena per als viatgers procedents de Girona, Tarragona, el País Basc, la Rioja, Extremadura, Sòria, Guadalajara, Castelló, València, Múrcia, Almeria, Balears i Madrid), Benín, Bòsnia i Hercegovina, Cambodja, Corea del Sud, l’Equador, Eslovènia, Etiòpia, Finlàndia, Geòrgia, Haití, Hongria, l’Índia, l’Iran, Irlanda, Islàndia, les illes Cook, Letònia (14 dies d’aïllament domiciliari), Liechtenstein (quarantena de 10 dies excepte als viatgers de Canàries), Lituània, Nauru, Noruega, els Països Baixos (quarantena de 10 dies), Papua Nova Guinea, Qatar, el Regne Unit (quarantena de 14 dies), República Txeca (test PCR o quarantena de 14 dies, excepte per a Canàries), Romania (quarantena per als viatgers procedents d’Aragó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, la Rioja, les Balears, el País Basc i Navarra), Rússia, Saint Lucia, Suïssa (quarantena obligatòria de 10 dies per als viatgers procedents d’Espanya, excepte Canàries), Ucraïna i l’Uzbekistan.

En el cas del Regne Unit, si et preguntes «¿puc viatjar a Londres o a algun lloc del Regne Unit (Escòcia, Irlanda, Gal·les...)?» La resposta és que sí, però que sàpigues que quan arribis t’hauràs de sotmetre a una quarantena de 14 dies. Això significa que durant 14 dies hauràs d’estar aïllat en algun lloc –domicili, residència d’amics, hotel– del qual hauràs d’informar les autoritats britàniques quan arribis al país. Aquesta mesura fa, a la pràctica, inviable qualsevol visita al Regne Unit inferior als 14 dies. Ara per ara, res d’escapades a Londres, a Dublín o a Edimburg.

A més, els viatgers hauran de facilitar la seva informació de contacte perquè les autoritats puguin comprovar el seguiment d’aquesta mesura a través d’un formulari ‘online’ fins a 48 hores abans del seu viatge al Regne Unit. A l’arribar al país hauran d’ensenyar aquest formulari. 

Si la teva destinació és Bèlgica, cal saber que aquest país obliga a fer quarantena i tests per als viatgers procedents d’Aragó, Navarra, Lleida i Barcelona; recomanació de quarantena per als viatgers procedents de Girona, Tarragona, el País Basc, la Rioja, Extremadura, Sòria, Guadalajara, Castelló, València, Múrcia, Almeria, les Balears, Salamanca, Valladolid, Sòria i Madrid.

Test PCR i altres mesures

En aquest grup de països que apliquen mesures alternatives hi ha Alemanya (PCR i quarantena obviable amb test per als viatgers procedents tot Espanya excepte les Canàries) Antigua i Barbuda, Àustria (certificat mèdic per als viatgers procedents d’Espanya, a excepció de les Balears i les Canàries) Bangladesh, Bielorússia, el Camerun, Costa Rica, Dominica, Egipte, Granada, Grècia, Guinea ConakryItàlia, Kenya, Laos, Líban, Libèria, Mali, Malta, Moldàvia, República Democràtica del Congo (test PCR negatiu en les 72 hores anteriors), República del Congo  (test PCR negatiu en les 72 hores anteriors), República Dominicana, Rwanda, Saint Vincent i les Grenadines, Sierra Leone, Somàlia, el Sudan, Tanzània, Turquia i Djibouti. 

Països que veten viatgers d’Espanya

Aquesta és la llista de països que, per la pandèmia, ha prohibit l’entrada de viatgers procedents d’Espanya o ha suspès les comunicacions aèries i marítimes: Angola, l’Aràbia Saudita, Algèria, l’Argentina, Armènia, Austràlia, l’Azerbaidjan, Bahrain, Belize, Bolívia, Botswana, el Brasil, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Bhutan, Cap Verd, el Canadà, Xile, la Xina, Colòmbia, les Comores, Cuba, Dinamarca, els Emirats Àrabs Units (es permet l’entrada de residents després de la seva autorització; a Dubai s’admeten turistes amb PCR i altres mesures sanitàries), el Salvador, Eritrea, els Estats Units, Estònia, Filipines, Fiji, Gabon, Gàmbia, Ghana, Guatemala, Guinea Bissau, Guinea Equatorial, Guaiana, Hondures, Indonèsia, l’Iraq, l’arxipèlag Marshall, les Illes Salomon, Israel, el Japó, Jordània, el Kazakhstan, el Kirguizistan, Kiribati, Kuwait, Letònia, Líbia, Madagascar, Malàisia, Malawi, el Marroc, Maurici, Mauritània, Micronèsia, Moçambic, Birmània, Namíbia, el Nepal, Nicaragua, Níger, Nigèria, Nova Zelanda, Oman, Pakistan, Panamà, el Paraguai, el Perú, la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo, la República del Congo, Samoa, Saint Christopher i Nevis, São Tomé i Príncipe, el Senegal, les Seychelles, Singapur, Sri Lanka, Swazilàndia, Sud-àfrica, el Sudan del Sud, Surinam, Tailàndia, el Tadjikistan, Jerusalem (les mesures adoptada per Israel afecten a l’entrada i a la sortida), Timor Oriental, el Togo, Tonga, Trinitat i Tobago, Tunis, el Turkmenistan, Tuvalu, Uganda, l’Uruguai, Vanuatu, Veneçuela, el Vietnam, Xipre, Zàmbia i Zimbabwe. 

Des de divendres 24 de juliol, França desaconsella viatjar a Catalunya «fins que la situació es restableixi» i incita –sense arribar a imposar– els francesos que siguin a Espanya a fer-se un test PCR quan tornin al seu país. A la pàgina web dels seus consells als viatgers, el Ministeri francès d’Exteriors considera que «a Catalunya, la situació epidèmica continua sent evolutiva» i detalla algunes de les mesures adoptades en els últims dies per la Generalitat.

A Polònia, el Ministeri d’Afers Estrangers recomana evitar els viatges a Catalunya que no siguin estrictament necessaris, a causa del «ràpid augment del nombre de contagis a la regió, que inclou les ciutats de Barcelona i Lleida». La pàgina web del ministeri indica que el 17 de juliol les autoritats catalanes van reintroduir restriccions al moviment i a la reunió de persones en una sèrie de localitats i adverteix que «és possible» que es decretin mesures de confinament a Barcelona i altres ciutats.  

Notícies relacionades

El Ministeri d’Afers Estrangers revisa i actualitza les restriccions a Espanya en la seva pàgina web.

A Polònia, el Ministeri d’Afers Estrangers recomana evitar els viatges a Catalunya que no siguin estrictament necessaris, a causa del «ràpid augment del nombre de contagis a la regió, que inclou les ciutats de Barcelona i Lleida». La pàgina web del ministeri indica que el 17 de juliol les autoritats catalanes van reintroduir restriccions al moviment i a la reunió de persones en una sèrie de localitats i adverteix que «és possible» que es decretin mesures de confinament a Barcelona i altres ciutats.