2.500 milions d'euros

Catalunya s'incorpora a la plataforma de Sanitat per a compres conjuntes contra la Covid

Quatre autonomies s'adhereixen a l'acord marc per a la reserva estratègica, segons el ministeri

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo.

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo. / MARC BATALLER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sanitat ha publicat en la Plataforma de Contractació del Sector Públic el nou acord marc de compra de material per a la reserva estratègica davant la Covid-19 per uns 2.500 milions d’euros, que substitueix el que es va publicar fa dues setmanes per incorporar-hi Catalunya, Múrcia, Galícia i el País Basc.

L’objectiu és que l’adjudicació es realitzi a l’agost, perquè les comunitats puguin realitzar contractes basats en aquest acord al final d’aquest mes i les empreses adjudicatàries puguin començar a subministrar els serveis de salut de les autonomies al setembre.

El 29 de juliol es va decidir no adjudicar el primer acord marc per poder atendre les peticions d’adhesió de diferents autonomies que inicialment no van mostrar el seu interès a participar en l’acord, però després sí que van comunicar la seva voluntat a l’Institut Nacional de Gestió Sanitària (Ingesa) per evitar el risc de desproveïment d’aquests productes.

Noves incorporacions

Catalunya i el País Basc, segons el Ministeri de Sanitat, s’han adherit per primera vegada al sistema de compres centralitzades i s’incorporen també per primera vegada a un acord marc de compra centralitzada. 

Aquestes noves incorporacions se sumen a les 12 autonomies que s’hi van adherir des d’un principi: Andalusia, Aragó, Astúries, les Balears, les Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura, la Rioja, Madrid i Navarra. 

Hi participen també el Ministeri de Defensa i el Ministeri de l’Interior, a més de l’Ingesa, que es dotarà d’una reserva estratègica per fer front a qualsevol eventualitat que pogués produir-se per la Covid-19 i dels seus serveis sanitaris a Ceuta i Melilla. 

Mascaretes i bates

En dos anys s’adquiriran 4.200 milions d’unitats de bates quirúrgiques, guants de nitril, ulleres de protecció, mascaretes quirúrgiques tipus II i IIR, mascaretes de protecció FPP2 i FPP3, tests moleculars Covid-19 (PCR) i kits d’extracció. 

Notícies relacionades

L’import econòmic total és de 2.578.739.505 euros (IVA inclòs) i té una durada d’un any amb possibilitat de pròrroga per un segon any. 

Segons el ministeri, els preus unitaris establerts són preus màxims i s’han calculat tenint en compte els que hi ha en el mercat, prèvia consulta als serveis de salut de les comunitats.