podria estar a punt el 15 de setembre

L''app' del Govern dobla els contactes de Covid detectats pels rastrejadors

L'Executiu preveu que Radar Covid s'implanti de forma generalitzada a partir del 15 de setembre

És una aplicació anònima i voluntària, que localitza els mòbils de les persones que podrien haver-se infectat

radar-covid-combo

radar-covid-combo

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

S’ha parlat molt des que el coronavirus va canviar per complet la vida al planeta, de com les ‘apps’ de rastreig podrien ajudar a frenar la pandèmia. Ja hi ha diversos països europeus que les utilitzen com a complement i assistència als equips humans de rastreig, i a Espanya la seva implantació massiva podria arribar a partir de mitjans de setembre, segons ha explicat aquest dilluns la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carmen Artigas, en una roda de premsa en què ha detallat les fites principals de la prova experimental que s’ha fet a La Gomera (Canàries), entre el 29 de juny i el 31 de juliol.

La prova pilot de l’‘app’, anomenada ‘Radar Covid’, ha tingut uns resultats «altament satisfactoris», entre altres raons, perquè «pràcticament dobla» la capacitat de detecció dels equips de rastrejadors contractats per les comunitats autònomes, ja que localitza 6,4 contactes estrets contra els 3,5 de mitjana detectats a les Canàries. A Catalunya, segons les dades de la xarxa nacional de vigilància epidemiològica, es localitzen una mitjana de dos i en altres autonomies com Castella-la Manxa, un. Per això l’ajuda de la tecnologia podria ser fonamental en un context d’expansió de l’epidèmia en què les administracions més afectades estan demostrant tardança i dificultats a l’hora d’augmentar els equips de rastrejadors.

Interès «massiu»

La intenció de l’Executiu és que l’‘app’ estigui disponible, per a totes aquelles comunitats que ho sol·licitin, a partir del 15 de setembre, un mes abans del previst. I hi ha la possibilitat que a les Canàries i les Balears, a causa de la seva vinculació amb el turisme, s’implanti el 10 d’agost «per procediment d’urgència». Segons ha explicat la secretària d’Estat, les administracions regionals estan mostrat un «interès massiu» a posar-la en marxa, si bé la seva implantació requereix un «petit desenvolupament», de manera que no es pot començar a utilitzar ja de manera generalitzada.

Radar Covid és una ‘app’ que es pot descarregar en els principals sistemes operatius dels ‘smartphones’  i amb un ús «voluntari i anònim», segons ha destacat Artigas. De fet, no sol·licita cap dada a l’usuari que se la descarrega, ni nom ni informació addicional, sinó que l’administració li assigna un nombre aleatori. A més, utilitza un procediment descentralitzat pel qual les dades s’emmagatzemen al telèfon de l’usuari i no al servidor. L’aplicació detecta els contactes estrets, és a dir tot aquell terminal que ha estat a una distància de menys de dos metres un mínim de 15 minuts, per Bluetooth. I, en cas que un usuari sigui diagnosticat de Covid, ha de decidir si dona el seu consentiment o no perquè el sistema enviï una notificació anònima als seus contactes i les instruccions de com procedir. Però sense avisar ni d’on ni quan es va produir el contacte.

Notícies relacionades

A la Gomera, on es van simular quatre onades de contagis, el 61% dels usuaris va comunicar els positius, però el percentatge podria créixer perquè molts ciutadans no van avisar al tractar-se d’una prova pilot. A més, la valoració general és de 8,2 sobre 10.

Menys intrusiva

«És un complement útil. L’‘app’ veu més que nosaltres, perquè només recordem els contactes coneguts. És més ràpida i té més memòria, per la qual cosa registra més contactes que nosaltres. És anònima i molt menys intrusiva que rebre la trucada d’algú per reconstruir el que has fet en els últims 15 dies. La nostra valoració és més que positiva», ha afirmat la secretària d’Estat, que ha remarcat que s’està treballant perquè el sistema sigui compatible amb altres similars a nivell europeu.