INICIATIVA SOLIDÀRIA A LES AULES

Un professor de cine

La pel·lícula 'Uno para todos' narra la història del docent Javier Mur, premiat pel ministeri d'Educació per un projecte perquè un alumne amb càncer no es perdés el curs

entrevista-verdi-v4 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El seu segon any com a professor a l’escola Minte del seu poble natal (Montsó, Osca), Javier Mur es va enfrontar a una classe de 4t de primària en la qual una de les taules era buida. Guillén no podia anar a classe. Tenia càncer. El docent es va negar a quedar-se de braços plegats. Va idear un projecte en el qual els alumnes es convertirien en els mestres del seu company malalt. La iniciativa li va fer guanyar l’estima dels alumnes i les famílies i el premi Giner de los Ríos que concedeix el ministeri d’Educació. La seva història va sortir publicada a la premsa. Pocs mesos després, el director David Ilundain es va posar en contacte amb ell. Volia portar la seva història al cine. Barrejant realitat i ficció, ‘Un para todos’ s’estrena el 18 de setembre en sales amb l’actor català David Verdaguer en la pell de Mur. Amb un guió ple de veritat que fuig de la sensibleria, la pel·lícula és una història lluminosa que parla de la vida a les aules: educació, malaltia, companyerisme, diversitat, assetjament escolar i sobreprotecció dels fills. 

És la segona vegada que el valent projecte educatiu de Mur, de 34 anys, es porta al cine. L’any passat es va estrenar ‘Proyecto Guillén’, un documental que porta la firma de David Lorenzo. «Soc un profe com un altre», al·lega. Efectivament, per molt que tingui premis, és un profe més, un interí a l’espera de tenir plaça a l’escola publica gallega, on es va mudar per amor.

Javier Mur, a la costa gallega / E.P.

Quan era més jove, Mur –apassionat de la música i l’esport– no va ser un alumne brillant, però tampoc gandul. Es limitava a aprovar i poc més. No va rebre els estímuls necessaris, que és la primera qualitat que han de tenir els mestres. «Un bon professor és el que et fa pensar molt. Un bon professor és el que fa que cada alumne descobreixi el seu potencial. El gran fracàs del sistema educatiu és la quantitat de joves que creuen que no valen per a res».

«El gran fracàs del sistema educatiu és la quantitat de joves que creuen que no valen per a res»

Javier Mur

Docent, psicopedagog i expert en formació de professors

Finalitzat l’ensenyament superior, es va matricular en Magisteri i es va especialitzar en educació física. Però li faltava alguna cosa més. Es va llicenciar en Psicopedagogia i va marxar a França per fer un Erasmus. El sistema escolar francès li va obrir la ment, li va fer descobrir coses i concloure que un docent no pot ser una persona que simplement es dedica a transmetre una matèria als alumnes.

El blog de la classe

Després de formar-se va entrar com a docent en una escola de la seva localitat natal, Montsó. El segon any va saber que no podia quedar-se de braços plegats mentre un dels seus alumnes, el Guillén, combatia un càncer a casa seva i a l’hospital. «Vaig buscar experiències d’altres docents, però no vaig trobar res», explica. Mur, que l’any anterior havia organitzat un blog entre els alumnes, va utilitzar aquesta eina digital per convertir els joves en els mestres del Guillén. Els companys gravaven les lliçons en vídeos, els pujaven al blog i Mur s’acostava a casa del Guillén una vegada a la setmana per estudiar amb ell. Hi anava a les cinc de la tarda i marxava a l’hora de sopar.

Notícies relacionades

La pel·lícula toca un tema molt seriós que per sort Mur no va haver de viure en aquella ocasió: el bullying, un toro perillós que s’ha de combat –rel’opinió del premiat mestre– des d’infantil i primària. Si no, després és tard i la tasca esdevé difícil i perillosa perquè consisteix a apagar focs. És millor prevenir. I al més aviat possible, millor. «S’ha de treballar molt en el valor de la diferència i el respecte a la diversitat. Cal establir sistemes d’alerta per actuar amb rapidesa», destaca.

Mur és completament respectuós amb el treball del director de la pel·lícula, que va acompanyar el professor en la seva vida escolar durant una setmana per impregnar-se de la seva professió. Tots dos esperen amb entusiasme la cita amb el públic. Aquell dia estaran més nerviosos que el primer dia de classe.