L'estrès de les espanyoles

Nou de cada deu mares es declaren «apàtiques, tristes i desmotivades»

Veuen com a solucions prioritàries estar soles i dormir

zentauroepp53122253 opinion  teletrabajo200419164637

zentauroepp53122253 opinion teletrabajo200419164637 / ISTOCK

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un 86% de les mares espanyoles, prop de 9 de cada 10, se senten «apàtiques, tristes o desmotivades» i 7 de cada 10 asseguren que estan «molt més cansades» que abans del confinament com a conseqüència del teletreball, les tasques domèstiques, la cura i l’educació dels seus fills. 

Així es desprèn d’una enquesta a 10.000 dones realitzada pel Club de Malasmadres i DKV Salut per mesurar el nivell d’estrès de les dones espanyoles arran de la crisi del coronavirus, i que recull Efe. 

«Els resultats posen número a una realitat que es palpa en l’ambient: les dones han arribat a l’agost extenuades», assenyala en un comunicat el Club de Malasmadres, que detalla, a més, que el 43% de les enquestades preveu que no aconseguirà descansar durant les seves vacances. 

El 71% de les mares se senten molt més cansades ara que abans de l’estat d’alarma, i un 18%, «una mica més cansades». De fet, 7 de cada 10 qualifiquen el seu nivell de cansament com a «alt». 

Aquesta situació té diverses causes; la més citada és l’excés de càrrega de treball –teletreball, atenció, tasques domèstiques, educació dels fills i filles, etcètera– però també, com apareix en segon lloc, en l’estrès mental que genera la incertesa del que passarà en els pròxims mesos. 

Notícies relacionades

En tercer lloc se situa el desgast emocional i, en quart, la falta de temps i espai per a una mateixa i per desconnectar. 

Aquest escenari ha propiciat que el 86% de les dones assegurin sentir-se «apàtiques, tristes o desmotivades» i que demanin com a solució, en primer lloc, «estar soles», sense els seus fills ni parelles; en segon, dormir; en tercer, «fer el que vulguin»; en quart, desconnectar i, en cinquè, silenci.