supercontagiador

El brot de l'escorxador d'Alemanya va infectar en un radi de vuit metres

El factor de reproducció es va disparar precipitat per les baixes temperatura de les instal·lacions i el funcionament del sistema d'aire condicionat

Les normes de distanciament físic habituals, que contemplen un mínim d'1,5 o fins a 3 metres, van ser insuficients i van produir 2.100 positius

zentauroepp53787320 employees walk outside the headquarters of abattoir company 200617195342

zentauroepp53787320 employees walk outside the headquarters of abattoir company 200617195342 / SASCHA SCHUERMANN

1
Es llegeix en minuts
Efe

En el brot de coronavirus sorgit en un escorxador d’Alemanya s’ha revelat que va actuar com a factor reproductor un ‘superspreader’ o ‘supercontagiador’, que va precipitar contagis a un radi de vuit metres de distància, segons un estudi científic.

El focus, en què van arribar a verificar-se 2.100 contagis, va ser un treballador de la planta càrnia de Gütersloh (oest d’Alemanya). El factor de reproducció es va disparar precipitat per les baixes temperatura de les instal·lacions i el funcionament del sistema d’aire condicionat, unit a l’esforç físic que fa el personal del lloc i la falta de ventilació o aire fresc natural.

La suma d’aquests factors va propiciar que els contagis de la Covid-19 s’estenguessin més enllà del radi considerat regular. Les normes de distanciament físic habituals, que contemplen un mínim d’1,5 o fins a 3 metres, van ser insuficients.

El brot de Gütersloh, detectat a mitjans de juny, va motivar que es tanqués temporalment l’escorxador i es dictessin restriccions de mobilitat per als habitants de dos districtes, amb un total de 640.000 afectats.

La reconstrucció des del primer contagi ha sigut feta per un equip del Centre d’Investigacions d’Infeccions de Helmholtz (HZI), la Clínica Universitària d’Hamburg-Eppendorf i l’Institut de Virologia Experimental Leibniz (HPI), segons un comunicat emès per l’HZI.

L’escorxador en qüestió, Tönnies, va reobrir fa una setmana, després d’instal·lar nous filtres en el sistema de ventilació i millorar les condicions en què treballa el seu personal.

Els 2.100 contagis verificats després de fer-se anàlisis en uns 7.000 afectats corresponien majoritàriament a treballadors de la planta o persones de contacte d’aquests.

Notícies relacionades

El cas va desencadenar les crítiques sobre el propietari de l’empresa, Clemens Tönnies, i sobre les autoritats del ‘land’ afectat, el Rin del Nord-Westfàlia, l’estat més poblat del país, amb 18 milions d’habitants, i el govern regional de les quals havia optat per una desescalada ràpida de les restriccions.

Existien nombroses denúncies prèvies de l’àmbit sindical sobre les condicions laborals dels treballadors, personal extern procedent majoritàriament d’Hongria i Romania, que sovint s’allotja en naus comunes sense les degudes condicions higièniques.