On Catalunya

RESPOSTES DEL PROCICAT DESPRÉS DEL DESCONCERT INICIAL

Platges, sí; gimnasos i espectacles, no

zentauroepp54162242 barcelona 18 07 2020 barcelona  mantero en las ramblas este 200718175131

zentauroepp54162242 barcelona 18 07 2020 barcelona mantero en las ramblas este 200718175131 / Manu Mitru

9
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha aprovat mantenir obertes les platges i els mercats ambulants després de la reunió mantinguda amb els ajuntaments de l’àrea metropolitana. Els departaments de Salut i Interior i Protecció Civil de la Generalitat han decidit que les platges metropolitanes no es tancaran, però encarreguen als ajuntaments que en vigilin l’aforamentProtecció Civil ha difós aquest diumenge a la tarda un document aclarint els dubtes que els han plantejat els alcaldes metropolitans respecte a les mesures restrictives que afecten 13 municipis metropolitans, inclòs Sant Feliu de Llobregat, a les comarques lleidatanes del Segrià i la Noguera i als municipis gironins de Figueres i Vilafant. 

Després de la seva publicació, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat la suspensió del Grec, tot i que ha dit que ho fa contra la seva voluntat i s’ha mostrat molt crítica amb el Govern. «Molta gent està dient, amb raó, que sembla incoherent mantenir les terrasses i les platges obertes i alhora prohibir els espectacles culturals o esportius que compleixen amb la normativa sanitària. Però és el que ordena el Govern. Acompanyarem els sectors afectats per demanar excepcions que són de sentit comú», ha assegurat l’alcaldessa a les xarxes socials.

¿Què es pot fer i què no?

1. ¿La població està confinada?

Estrictament no hi ha confinament, però es recomana que la població no surti de casa i es desplaci només per als moviments essencials: anar a comprar aliments i altres productes i serveis essencials, desplaçar-se als centres sanitaris, anar a treballar quan no es pugui teletreballar, assistir persones dependents i fer gestions inajornables. «Als municipis on les mesures són més restrictives per la situació epidemiològica (com actualment és el cas de Lleida i els altres sis municipis del Segrià) i es prohibeixen els desplaçaments que no són els moviments essencials detallats, aquests desplaçaments es poden fer dins el conjunt dels municipis que formen la unitat territorial afectada».

2. ¿La població pot sortir del seu municipi?

«Sí, però es recomana no fer-ho i sobretot evitar desplaçar-se a altres punts del territori i establir contacte amb grups socials, ja que pot afavorir les cadenes de transmissió».

3. ¿Es pot fer esport?

Sí, la normativa recull específicament l’activitat física esportiva i d’oci individualment o amb el grup de convivència habitual (que serà un màxim de 10 persones), i sempre amb el nombre més petit possible de persones per reduir el risc de contagi.

4. ¿Quines mesures s’han d’aplicar en l’obertura dels serveis, comerços i centres comercials?

Cal garantir el manteniment de les distàncies de seguretat per evitar aglomeracions tant a l’interior com en els accessos, utilitzar la mascareta i higiene de mans. En general, es recomana la cita prèvia o el preavís per evitar concurrència en els mateixos horaris que generin aglomeracions. A més, als municipis del Segrià i la Noguera on s’apliquen restriccions, cal limitar l’aforament al 50%, tant si es tracta de serveis essencials com si no.

5. ¿Poden obrir els mercats no sedentaris?

Sí, poden obrir perquè no està restringida la seva activitat, però es recomana que els ajuntaments reforcin els controls de les mesures de seguretat, especialment dels aforaments per evitar aglomeracions, garantint les distàncies de seguretat d’1,5 metres entre les persones i de 2,5 m2 de superfície per persona, així com la higiene de mans i l’ús de la mascareta. A més, per reduir la mobilitat, es recomana prioritzar la venda de venedors i productes de proximitat.

6. ¿Per què hi ha territoris on s’ha aplicat el tancament dels establiments d’hostaleria i restauració i en d’altres només la limitació de l’aforament?

Els territoris on s’aplica el tancament dels establiments d’hostaleria i restauració tenen unes dades epidemiològiques més desfavorables, que han obligat a adoptar aquesta mesura més restrictiva.

7. Als territoris on s’ha determinat el tancament dels establiments d’hostaleria o restauració, ¿es pot permetre l’obertura excepcional per motius de servei essencial, com una àrea de servei d’autopista o autovia?

La normativa no preveu aquesta excepcionalitat. Sí que és viable vendre aliments i begudes per emportar.

8. ¿Es poden fer serveis amb contacte personal pròxim, com les perruqueries i altres similars?

Només poden aconseguir serveis de contacte personal pròxim en el cas de servei essencial, d’emergència o situació crítica. En aquests casos la prestació s’ha de fer evitant el contacte físic amb els clients sempre que sigui possible, o limitant-lo al màxim. Es poden considerar en aquests casos tots els que impliquin l’assistència a persones per criteri d’higiene i cura personal, incloent les activitats de perruqueria, serveis terapèutics com massatgistes, osteopatia, quiropràctica o similars

9. ¿Es permeten els serveis de suport a persones amb discapacitat que comportin contacte personal?

Sí, qualsevol servei de recolzament o assistència a persones amb discapacitat o dependència està permès, tot i que comporti contacte personal, i mantenint totes les mesures de seguretat.

10. ¿Es permet la formació, pràctiques i similars, com les de conducció i les autoescoles?

Està permès, però hi ha d’haver una neteja i desinfecció després de cada alumne, a més de mantenir una ventilació de 10 minuts abans de cada canvi d’alumne. Abans d’accedir al vehicle i al finalitzar la pràctica, l’alumne i l’instructor s’han de rentar les mans. És obligatori l’ús de la mascareta durant la pràctica, tant a l’alumne com a l’instructor. Es recomana la formació telemàtica en tots els casos que sigui possible. Les proves oficials estan permeses sempre que no siguin inajornables.

11. Els gimnasos, poliesportius o complexos esportius, públics o privats, ¿poden obrir amb mesures preventives?

No, la normativa especifica el tancament al públic dels gimnasos, poliesportius i complexos esportius, públics o privats.

12. ¿Es poden fer esdeveniments esportius a porta tancada, sense públic?

Sí, es permeten els esdeveniments esportius sempre que siguin a porta tancada i sense públic, amb l’única assistència de les persones vinculades directament.

13. ¿Poden obrir les piscines municipals o privades d’ús públic?

Es permet l’obertura de les piscines descobertes d’ús públic quan l’ajuntament consideri necessari el seu ús preventiu dels efectes de la calor sobre la població, amb registre dels assistents i altres mesures de seguretat previstes en el pla sectorial d’esports. També en funció de les realitats municipals, com quan l’ocupació sigui de molt baixa densitat (metres quadrats per persona).

14. ¿Els centres d’estiu o colònies es poden continuar fent en instal·lacions esportives o piscines?

Sí, però només poden obrir per dur a terme aquesta activitat, i han de tancar després, i només hi poden accedir les persones vinculades a aquestes activitats.

15. El tancament de les piscines ¿afecta també les de les zones comunitàries?

El tancament no afecta les piscines comunitàries, que, en qualsevol cas, han de complir les mesures de limitació de l’aforament (2,5 m2 per persona) i grups d’un màxim de 10 persones de contacte habitual.

16. ¿Les platges s’han de tancar o es requereixen mesures més restrictives?

La normativa no preveu el tancament permanent de les platges, però es recomana a l’ajuntament un reforç del control del compliment de les mesures de seguretat, especialment dels aforaments per evitar aglomeracions, garantint les distàncies de seguretat entre les persones o els grups de persones i altres mesures descrites en el pla sectorial de zones de bany. Així mateix, cal limitar l’assistència al grup de convivència habitual.

17. ¿Quin horari cal establir per a les terrasses, els bars i altres locals, tenint en compte que es prohibeix l’activitat d’oci nocturn?

Correspon als ajuntaments, en funció de les característiques municipals, establir un horari de tancament de les terrasses, els bars i altres locals similars, que garanteixi que no hi ha activitat d’oci nocturn.

18. ¿La restricció d’activitats culturals, espectacles públics, recreatives, esportives i d’oci nocturn, afecta també les activitats de joc (bingos, casinos i salons de joc)?

Sí, en el tancament de les activitats s’inclouen les de joc per analogia amb les altres especificades en les normes.

19. ¿Per què les biblioteques i els museus sí que poden estar oberts?

Està permesa l’obertura de les biblioteques i els museus amb una funció preventiva respecte a les persones vulnerables, especialment pel que fa als efectes de la calor.

20. ¿Està prohibit dur a terme qualsevol activitat extraordinària o de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreativa, esportiva i d’oci nocturn?

«Sí, es prohibeixen totes les activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreatiu, esportiu i d’oci nocturn».

21. ¿Quines activitats es poden sotmetre a l’autorització prèvia del comitè de direcció del Procicat?

La norma indica que els ajuntaments poden, amb l’autorització prèvia del Procicat, habilitar espais adequats, incloent equipaments culturals, socials, educatius o esportius, sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva (bàsicament, el compliment de la distància de seguretat interpersonal i l’ús de la mascareta), amb una hora concertada i el registre de les dades de contacte.

22. ¿Quines són les característiques d’un recinte tancat segons el que estableixen les resolucions?

Qualsevol edifici, instal·lació o espai a l’aire lliure delimitat per tancaments, particions o altres elements perimetrals específicament instal·lats per crear aquest espai, amb passos o portes per accedir-hi o sortir-ne. Quant a les terrasses, es consideren un espai tancat quan té més de dues parets o tancaments laterals i sostre.

23. ¿Es poden consumir aliments i begudes en les reunions i trobades a l’espai públic?

En les reunions i trobades al carrer i altres espais públics, s’ha d’evitar el consum d’aliments i begudes ja que impedeix complir l’obligació de portar la mascareta. No obstant, no s’impedeix el consum de líquids necessaris per combatre els efectes de la calor.

24. Aquesta limitació a grups de 10 persones, ¿afecta també l’exercici d’esdeveniments esportius o competicions esportives?

No, respecte a les persones vinculades directament a la competició esportiva.

25. ¿Què és el grup de convivència habitual?

Es refereix al grup de convivents estrictes i les persones amb necessitats de cura del nucli familiar o nucli més estret de relacions i que no viuen al mateix domicili. Pot incloure també cuidadors i recolzament imprescindible per prevenir conseqüències negatives de l’aïllament social.


Notícies relacionades

La redacció d’EL PERIÓDICO està treballant en aquests moments per ampliar aquesta informació, que passarà a actualitzar en uns minuts. Si voleu rebre alertes al mòbil sobre aquesta o altres notícies us podeu descarregar les aplicacions per a Android o IOS.

Per rebre cada dia al correu electrònic les notícies, reportatges i articles d’opinió publicats a elperiodico.com, doneu-vos d’alta als nostres butlletins informatius. També us podeu subscriure per consultar ‘online’ l’edició impresa o rebre-la diàriament al vostre domicili, amb la qual cosa disfrutareu de tots els avantatges i descomptes de pertànyer al Club del subscriptor d’El Periódico, el Club eP!