POLÈMICA A LLEIDA

Els científics avisen que la demora a l'hora de confinar el Segrià provocarà un augment casos

Els hospitals catalans ja tenen un pla de «reescalada» en previsió que arribin «coses pitjors»

zentauroepp21303071 lleida  22 01 2013  hospital arnau de vilanova de lleida  gr200711122940

zentauroepp21303071 lleida 22 01 2013 hospital arnau de vilanova de lleida gr200711122940

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

L’epidemiòloga de l’Hospital Clínic de Barcelona Anna Villena i l’investigador del grup Biocom de la Universitat Politècnica de Catalunya Enric Álvarez han alertat aquest dimarts que la demora a l’hora d’aplicar el confinament a la comarca lleidatana del Segrià provocarà un augment de casos de Covid-19. Aquest dilluns el Govern va confinar Lleida per decret per esquivar el veto judicial. Unveto que és qüestionat per constitucionalistes.

En una entrevista a TV-3, els dos experts han assegurat que estan «nerviosos» per les conseqüències negatives del veto de la jutge, que en un primer moment va impedir confinar la zona al considerar aquesta mesura «desproporcionada» i «indiscriminada».  «Quan veiem aquestes coses ens posem molt nerviosos, aquestes 48 hores poden marcar una diferència important», ha assenyalat Álvarez, que ha recordat l’augment de casos en els últims dies per posar en relleu l’impacte de la demora. 

Preparats per a la «reescalada»

D’altra banda, Villena ha assenyalat que totes les unitats de l’Hospital Clínic, així com de la restad’hospitals catalans, ja tenen sobre la taula el «pla de reescalada» per preparar-se per a «coses pitjors». 

Notícies relacionades

Tot i que en el cas del Segrià han coincidit a assenyalar que el contagi comunitari impedeix controlar els brots únicament amb el seguiment de casos i que han de prendre’s mesures més dràstiques, els dos experts han afirmat que a l’Hospitalet de Llobregat encara hi hauria marge per a la contenció si es destinen els recursos de tota la regió sanitària metropolitana sud. 

No obstant, a nivell global, Villena ha reconegut que no hi ha prou recursos per fer els estudis de contactes necessaris, ja que l’epidemiòloga ha xifrat en uns 2.000 els professionals necessaris i actualment només n’hi ha prop de 200 de disponibles.