OPERACIÓ DE POLICIA I AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

Detingut per narcotràfic l'armador del pesquer enfonsat a Cadis al gener

L'operació policial, coordinada per l'Audiència Nacional, desmantella una xarxa de narcos que camuflava les partides d'haixix en barcos de pesca

L'embarcació va naufragar en ple temporal amb sis mariners a bord, quatre dels quals continuen desapareguts

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS**

GRAFAND001. BARBATE (CÁDIZ), 23/01/2020.- Fotografía de archivo del registro de pesqueros del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, del barco pesquero gaditano Rua Mar, con sede en Barbate (Cádiz), cuya tripulación es de Algeciras y que permanece desde anoche en paradero desconocido con seis marineros a bordo. Este barco había sido adquirido hace menos de un año por el armador Pedro Maza, presidente de la Federación Andaluza de Asociaciones Pesqueras (FAAPE), según fuentes del sector pesquero y se encontraba faenando en aguas de Marruecos. EFE/ **SOLO USO EDITORIAL / NO ARCHIVOS / NO VENTAS** / . (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’armador del pesquer ‘Rúa Mar’, desaparegut el gener quan va sortir a pescar en ple temporal, va ser detingut aquest dimarts en una macrooperació contra el tràfic de drogues a través d’embarcacions pesqueres desenvolupada per la Policia Nacional i l’Agència Tributària al Campo de Gibraltar. El ‘Rúa Mar’, amb sis mariners a bord dels quals quatre segueixen desapareguts, va naufragar el 23 de gener quan es trobava a 28 milles del cap Espartel, al Marroc, una zona molt allunyada del seu punt habitual, i poc després l’Audiència Nacional va confirmar que estava sent investigat per vincles amb una xarxa de narcotraficants, per la qual cosa se sospita que aquella nit de temporal podia estar buscant o transportant una partida d’haixix fondejada a la zona.

L’operació policial, coordinada pel Jutjat Central 6 de l’Audiència Nacional, inclou nombrosos registres simultanis a vivendes i finques de la comarca gaditana. També de diversos pesquers d’Algesires, dels quals se sospita per la seva participació en transvasaments i partides de droga. Aquesta és precisament una de les noves fórmules utilitzades pels narcotraficants de la zona per esquivar la pressió policial, com va revelar fa unes setmanes el ministre d’Interior, Fernando Grande Marlaska, al fer balanç del Pla especial de seguretat.

Fonts policials van explicar que l’operació està sota secret de sumari, tot i que sí que ha transcendit que un dels detinguts és l’armador de l’embarcació sinistrada, Pedro Maza, familiar d’un dels mariners morts en el naufragi. La recerca de les restes només va permetre rescatar els cadàvers de dos dels tripulants, el patró, Antonio Javier Maza, que segons l’autòpsia va morir per hipotèrmia, i un dels mariners, Óscar Maquera, el cos dels quals va ser arrossegat dies després fins a una platja de Tarifa. Tampoc es va poder localitzar el punt exacte on es va enfonsar el barco, de 14 metres d’eslora i amb base al port de Barbate, ja que només es van localitzar les llanxes salvavides buides i bidons d’oli.

Notícies relacionades

El senyal emès per la radiobalisa d’emergència va apuntar que el naufragi es va deure a un cop de mar que va abocar l’embarcació de matinada. La resta de la flota pesquera havia decidit quedar amarrada davant les males condicions meteorològiques i la mala mar, tot i que molts van atribuir la seva sortida a la necessitat de no perdre dies de feina. Però l’última ubicació del pesquer, a escasses milles del Marroc, va aixecar les sospites sobre la veritable naturalesa d’aquesta sortida, i també sobre que la càrrega que portava fora un dels elements que va contribuir al seu naufragi junt amb el temporal.

Dies després, després de presentar la família dels mariners una denúncia per la desaparició del barco, va saltar la sorpresa: el barco ja estava immers en una investigació judicial de l’Audiència Nacional amb seguiments i punxades telefòniques a diverses persones, algunes sense relació directa amb l’embarcació però que haurien participat de diversa manera en algunes partides de droga.