Clatellada de la institució

La síndica de Lleida veu «injustificat» i desproporcionat el confinament del Segrià

La defensora dels ciutadans considera que «vulnera la llibertat de circulació»

zentauroepp53994360 soc lleida200704203953

zentauroepp53994360 soc lleida200704203953 / Jordi V Pou

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més crítiques al confinament al Segrià pels brots de coronavirus. Aquesta vegada, la clatellada és institucional. La síndica de Lleida, Dora Padial, considera que el confinament perimetral de la comarca de Lleida decretat pel Govern «no està justificat ni és proporcional» i, a més, suposa «la vulneració indiscriminada del dret de llibertat de circulació».

La defensora dels ciutadans afirma que «la Generalitat no ha justificat per què no s’ha limitat a aplicar altres mesures menys restrictives per evitar el contagi, i igualment d’efectives, però que no posin en risc l’economia lleidatana». Així ho ha traslladat Padial en la queixa que ha fet arribar al síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i als grups municipals de la Paeria. La síndica també adverteix d’una situació «insostenible» a Lleida i que pot generar «més alarma social» s’acaba aplicant un confinament domiciliari.

La síndica de Lleida, recull ACN, afirma que la Generalitat «no va publicar íntegrament la resolució», posteriorment ratificada pel Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida, en la qual decreta el confinament perimetral de la comarca del Segrià, un fet que considera «va generar incertesa total entre la població» ja que va provocar la tornada precipitada de moltes veïns que es trobaven fora del Segrià que no sabien –ja que la resolució publicada no el recollia– que podrien fer-ho després de l’entrada en vigor de la mesura.

Així mateix, la síndica assenyala que Lleida està patint una mesura «indiscriminada i que afecta en tota la població dels municipis, la major part sense estar infectats pel virus, amb la consegüent limitació de la seva llibertat de circulació que això representa». Un fet que Padial considera «greu» ja que suposa una limitació d’un dret fonamental, com és la llibertat; que hauria d’estar fonamentada en una veritable urgència sanitària, basada en els criteris d’activació del pla d’actuació del Procicat».

Alarma social

Notícies relacionades

A més, Padial defensa que, segons les dades publicades per la mateixa Generalitat, les corresponents a Tarragona, Girona, i altres llocs de Catalunya, semblen més greus que les de Lleida». Per això, considera un «greuge comparatiu» quant a altres brots que s’han produït, alguns dels quals la Generalitat no esmenta, tot i que tota la ciutadania lleidatana coneix, i que afecta una comarca pròxima, on no s’han aplicat limitacions de mobilitat. «Els veïns del Segrià, i en concret de la ciutat de Lleida, tenen dret a estar informats del que passa al territori amb dades, transparència i rigor», afegeix.

També li demana que la Generalitat reforci «urgentment» la sanitat pública del Segrià, en concret dels centres d’atenció primària, així com l’habilitació d’una línia directa d’ajuts que garanteixi que el teixit empresarial i social lleidatà «no es veurà encara més afectat del que ja ho està tal com es va fer a la conca d’Òdena». Padial també adverteix que si al tancament perimetral decretat al Segrià se suma el confinament domiciliari, «comportarà que la realitat que viu la ciutat a l’estiu sigui insostenible i generi encara més alarma social de la ja existent».