¿Qui ha d'utilitzar guants davant la Covid-19?

El Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties diu que no hi ha prou evidències científiques per recomanar-ne l'ús generalitzat

Sí que en recomanen l'ús en entorns sanitaris i laboratoris com a mesura de precaució per reduir el risc de contaminació per la sang i altres fluids

zentauroepp53436757 barcelona   16 05 2020   barcelona    un joven espera el met200704214320

zentauroepp53436757 barcelona 16 05 2020 barcelona un joven espera el met200704214320 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Al contrari que les mascaretes, l’ús de guants de latex, nitril, vinil o polietilè com a mesura de prevenció davant la Covid-19 no s’ha generalitzat ni recomanat i hi ha motius perquè sigui així. En primer lloc, perquè rentar-se les mans amb aigua i sabó és molt més efectiu, segons els experts i les autoritats públiques, i en segon, perquè poden fer una sensació de seguretat però un ús incorrecte pot augmentar el risc de contagi. Una anàlisi compartida pel Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC), que aquesta setmana ha conclòs que «no hi ha evidències científiques» que permetin recomanar l’ús regular dels guants com a mesura de prevenció per al públic en general ni tampoc per a la major part de les ocupacions, a excepció del sector sanitaris.

«No hi ha prou proves per recomanar que les persones (el públic general) utilitzin guants mèdics o guants de goma», assenyala una anàlisi publicada aquest dijous passat per l’organisme que dirigeix l’alemanya Andrea Ammon. El document esmenta com a única excepció per al públic general quan hi hagi un cas de Covid-19 a la mateixa llar.  En aquest cas, l’ECDC sí que considera útil que qui es cuida d’una persona infectada o qui ha de netejar un entorn potencialment contaminat faci servir aquest tipus de protecció, igual que els policies i els escombriaires si ja els utilitzaven. 

No obstant, les evidències són «insuficients» com per recomanar la mateixa mesura com a protecció anti-Covid en altres activitats i ocupacions en què no s’utilitzen habitualment com poden ser els conductors d’autobús i taxi, usuaris d’aquests mitjans de transport, caixers de supermercats i qualsevol persona que vagi a comprar, o treballadors d’oficina. 

L’argument esgrimit és que l’ús dels guants pot portar a descuidar rentar-se i desinfectar-se les mans, que continua sent la mesura més efectiva per lluitar contra la propagació de la pandèmia juntament amb la distància física i la desinfecció regular. «El principal problema de les mans o els guants contaminats és que la infecció pot arribar sense adonar-nos-en al tocar-nos el nas, la boca o els ulls», afirmen els experts, que alerten també que els guants contaminats augmenten el risc perquè la desinfecció no es fa després de tocar superfícies potencialment contaminades. 

Reaccions al·lèrgiques i contaminació

Notícies relacionades

Al problema sanitari s’afegeixen a més uns altres dos elements preocupants: un augment de les reaccions dermatològiques adverses, així com al·lèrgies i un increment massiu del rebuig de plàstic amb el consegüent augment de la contaminació i les repercussions per al medi ambient. Per això, el seu ús continua recomanat únicament per al sector de la salut i el personal de laboratori pel risc del contagi per la sang i els fluids corporals. «Es recomanen guants quan s’atén pacients amb Covid-19, especialment quan hi ha risc de contacte amb fluids corporals», però «no hi ha cap evidència directa que l’ús dels guants augmenti la protecció en comparació amb una higiene adequada de només les mans». 

Per això, i sobretot l’ECDC, «recomana encaridament la higiene minuciosa de les mans amb aigua i sabó, o amb solucions de gel a base d’alcohol, abans i després de cada contacte amb el pacient, amb o sense guants, i quan es treguin els guants», assenyalen, desaconsellant també la descontaminació dels guants d’un sol ús o qualsevol altre tipus de desinfecció, l’ús de guants caducats o el seu ús per atendre diferents pacients. «Han de ser rebutjats immediatament després de cada pacient», defensa l’ECDC.