NOU ESTUDI

Els tests d'anticossos del coronavirus poden no ser efectius a les cinc setmanes dels símptomes

La sensibilitat de les proves de detecció està molt relacionada amb el moment en què es fan aquestes proves

zentauroepp53808707 soc200619184225

zentauroepp53808707 soc200619184225 / Jerome Delay

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Investigadors Cochrane d’universitats de tot el món dirigits per experts de la Universitat de Birmingham (Regne Unit) han conclòs, després d’analitzar els 11.000 estudis fets fins a la data sobre el nou coronavirus, que els tests que detecten anticossos poden no ser efectius a les cinc setmanes d’haver presentat símptomes de Covid-19.

Les proves d’anticossos són una eina important de salut pública per identificar les persones que han sigut infectades pel nou coronavirus, així com per avaluar la propagació de la infecció i la necessitat d’intervencions de salut pública.

L’objectiu de la revisió d’estudis ha sigut comprovar si aquestes proves són prou precises per diagnosticar malalties en persones amb o sense símptomes de Covid-19, i si es poden utilitzar per esbrinar si algú ja ha tingut la malaltia.

El sistema immune de les persones que tenen Covid-19 respon desenvolupant proteïnes a la sang anomenades anticossos que ataquen el virus. La detecció d’anticossos a la sang de les persones pot indicar si actualment tenen la infecció o si l’han tingut prèviament. Si bé la detecció de la infecció actual generalment es fa mitjançant proves d’hisops durant els primers 5 dies de la malaltia, poden passar per alt la infecció i no estan disponibles per a tothom.

Anticossos analitzats

En aquest sentit, dels 11.000 treballs analitzats, els experts van trobar un total de 54 estudis rellevants que van informar sobre els resultats de les proves en unes 16.000 mostres. La majoria dels estudis es van fer de la Xina i es van dur a terme en persones que havien ingressat a l’hospital i que, probablement, tenien una malaltia greu.

Els estudis van analitzar tres tipus d’anticossos, IgA, IgG i IgM. La majoria de les proves van mesurar tant IgG com IgM, però algunes van mesurar un sol anticòs o combinacions dels tres anticossos. Les dades només estaven disponibles per a 27 proves, una petita fracció de les més de 200 proves en el mercat.

Els resultats estaven disponibles tant en proves de laboratori, que requereixen mostres de sang preses de les venes, com en proves de punt d’atenció, que poden utilitzar mostres de sang amb punció digital, si bé no hi va haver prou dades per comparar la precisió de les diferents proves.

El moment de la prova, clau

Així, els investigadors van trobar que la sensibilitat de les proves d’anticossos està molt relacionada amb el moment en què es fa la prova. De fet, les proves dels anticossos IgG i IgM entre els dies 8 i 14 després de l’inici dels símptomes van identificar correctament només el 70% de les persones que tenien Covid-19.

No obstant, quan els investigadors van observar les dades reportades entre els 15 i 35 després que els símptomes comencessin, les proves d’anticossos en van detectar amb precisió més del 90% de les persones amb Covid-19. No obstant, els experts han avisat que no hi ha prou estudis per estimar la sensibilitat de les proves d’anticossos més enllà dels 35 dies posteriors al començament dels símptomes.

Notícies relacionades

Per il·lustrar el que signifiquen aquestes xifres de precisió, en una mostra de 1.000 persones on 200 persones (20%) realment tenien Covid-19, els experts van observar que 193 persones van rebre un resultat positiu, però 10 (5%) d’aquestes persones no el tenien. A més, 807 persones van donar un resultat negatiu, però 17 (2%) el tenia.

«Hem analitzat totes les dades disponibles de tot el món, i hem descobert patrons clars que ens diuen que el temps és vital per utilitzar aquestes proves, per la qual cosa si s’utilitzen en el moment equivocat no funcionen», han conclòs els investigadors. 

Temes:

Coronavirus