On Catalunya

ofegament a astúries

Mor un noi a la platja de Gijón a l'anar a ajudar la seva nòvia, rescatada amb vida

servicios-rescate-trasladan-cuerpo-joven-desaparecido-lorenzo-1 m / periodico

5
Es llegeix en minuts
J. M. Requena / I. Peláez (La Nueva España)

L’estiu ha començat de manera tràgica a Gijón amb la mort, a la platja de San Lorenzo, de Yencer de los Santos Germosen, un ciutadà d’Oviedo d’origen dominicà de 19 anys ofegat a l’intentar auxiliar la seva nòvia, de 16, quan es banyaven a prop de l’església de San Pedro, segons avança ‘La Nueva España’, del mateix grup editorial que ‘El Periódico de Catalunya’.

El cos va ser trobat passada la mitjanit, davant l’escala dos del principal arenal de Gijón, després de gairebé nou hores de recerca. Els rescatadors sí que van aconseguir treure amb vida de l’aigua la seva nòvia, d’origen ucraïnès i veïna d’El Berrón, S. D., que malgrat el seu nerviosisme va sortir il·lesa del tràngol i va seguir tot l’anguniós operatiu des de la torre de Salvament, a l’escala 12, al costat de diversos familiars del noi.

Els dos joves van aprofitar el dia de sol i calor per instal·lar-se a l’escala 2 de San Lorenzo, coneguda popularment com ‘la Rampla’. En aquest lloc, van trobar després els agents les seves respectives motxilles. Poc abans de les tres de la tarda van optar per banyar-se. Hi havia bandera groga a l’Escalerona, mar de fons i el corrent habitual que recorre el pedrer de San Pedro cap al Club de Regatas, que, si bé beneficia molts surfistes, sol provocar més d’un ensurt cada estiu a banyistes.

Els joves eren plàcidament a l’aigua. Amb els seus prismàtics, els socorristes de l’Escalerona els havien vist, però semblava que estava tot tranquil. Això sí, van demanar els companys de la moto d’aigua que s’acostessin fins allà per convidar-los a tornar a la vora, ja que els estava arrossegant el corrent.

En poc temps estaven ja a l’altura de l’escalera 0, coneguda com ‘la Cantábrica’ i al davant del Club de Regatas. «¡Ajuda, ajuda!», van sentir cridar els socis del club de vela. Era la jove demanant auxili perquè s’ofegava.

També van veure com ell, en segons, treia els braços com podia de l’aigua. Es va enfonsar i va tornar a sortir a la superfície tímidament tres vegades. «Venia cada estiu a Gijón, coneixia la platja», descrivia Antonio Germosen, el seu oncle, mentre acompanyava els bombers en les tasques de rescat. «És un noi molt prudent, mai li havia passat res igual», afegia un altre familiar seguint l’operatiu des de l’altre costat de la platja.

El porter del Club de Regatas va ser el primer a trucar a emergències a les 14.57 hores. Tot just dos minuts després ho feia un soci, que prenia el sol a la piscina. Llançats des de l’escala 12 hi van arribar amb moto d’aigua dos socorristes, però sense adonar-se que Yencer dels Santos s’acabava d’enfonsar, per la qual cosa van anar directament contra la noia d’El Berrón.

Només la van veure a ella. Una vegada que S. D. ja era fora de perill, l’alertant va cridar els socorristes. «Els vaig dir: ‘Compte, que hi ha un altre noi’. I vaig mirar de guiar-los fins a la zona per on l’havia vist», descriu Kike Suárez, que va trucar al 112. «No deixo de veure el noi, el vaig veure desaparèixer a l’aigua, segueixo impactada», relatava poc després una altra sòcia del club.

El mar estava mogut i havia aixecat molta sorra, cosa que dificultava la visibilitat. No el trobaven i es van viure moments de molta angoixa, que es van fer encara més intensos quan el rellotge continuava avançant. 

Ràpidament es van desplegar efectius de Policia Nacional i Local, bombers, socorristes amb moto d’aigua, personal de Creu Roja del Mar a la seva embarcació ‘Lima Sierra’ amb quatre bussejadors, bombers, llanxa de Salvament Marítim i rescatadors de l’Helimer que van pentinar la zona des del cel en helicòpter, alternant-se amb Bombers d’Astúries. Fins als bussejadors del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil es van afegir a l’operatiu.

El nerviosisme anava creixent. La mare del jove i diversos familiars es van concentrar en la central de Salvament de l’escala 12, on van ser assistits per psicòlegs de Creu Roja i acompanyats per l’alcaldessa, Ana González, i els regidors Santos Tejón i José Luis Fernández. 

«Hem posat tots els dispositius de rescat al nostre abast», va apuntar Fernández a l’avisar-los que anava a concloure la recerca, cap a les deu de la nit. Va ser potser el moment més dur, com un cop de realitat per a la família. 

«¡Ai Déu meu! ¡El meu fill!», implorava al cel la mare de l’adolescent, que va arribar a desmaiar-se junt amb dues altres dones de la família. «¡Això sí que és un dolor!», cridava una altra dona, que va acabar per caure fulminada a la central de salvament. Una desolació que va ser premonitòria del que arribaria després.

El nerviosisme va ser la nota dominant. Cigarrets trontollosos que no trobaven la boca, xarrups d’aigua per passar el mal tràngol i lluitar contra la calor, i contínues mirades al mòbil i al mar buscant una resposta que no arribava. La noia rescatada, i testimoni dels fets, mantenia per moments la calma i fins i tot animava la resta de familiars tan aviat com s’ensorrava i plorava pel que havia passat.

Més encara al saber, com expliquen fonts policials, que Yencer de los Santos va anar ràpidament a rescatar la seva nòvia quan va veure que se l’emportava el corrent. «El meu nebot va intentar anar a buscar-la i sembla que no va poder», explicava Antonio Germosen. Tota la família va ser traslladada a Oviedo abans de conèixer la mort del noi, passada la mitjanit.

Notícies relacionades

Una de les hipòtesis és que s’hagi quedat enganxat en alguna roca, cosa que afegida al moviment de sorra provocat pel mar de fons d’ahir feia difícil localitzar-lo. També pot ser que el mateix corrent el portés a una altra àrea de la badia. En el que sí que coincideixen tots els experts consultats és que és poc habitual un ofegament d’aquestes característiques a San Lorenzo. Sí que són més freqüents altres casos a l’aigua, com la mort d’una dona al tenir un infart fa dos anys. El cos finalment va ser trobat poc després de la mitjanit, al baixar la marea.

El 2011 va morir un banyista a San Lorenzo, sense servei de socorrisme en aquell moment, i una dona moria a l’escala 0 el 2009 després que se l’emportés una onada. Tret de la tragèdia dels set nens de Zamora ofegats el maig de 1978 –dos dels cossos es van recuperar l’endemà–, ningú recorda a Gijón un cas a San Lorenzo en què el cos no aparegués. Sense comptar la mort del petit Gonzalo Fernández, de 10 anys, el 2012 el cos del qual va tornar el mar després de 14 dies, després tenir un accident a l’embarcació en què anava amb la seva família.