edició 2020

Els 'pares' de la teoria de les ondetes, guanyadors del Princesa d'Astúries d'Investigació

Les aportacions dels matemàtics Yves Meyer, Ingrid Daubechies, Terence Tao i Emmanuel Candès han impulsat avenços transcendentals en infinitat de camps, com les comunicacions i la medicina

zentauroepp53856069 premiados200623131247

zentauroepp53856069 premiados200623131247

1
Es llegeix en minuts
E. F. (La Nueva España)

Els matemàtics Yves Meyer, Ingrid Daubechies, Terence Tao i Emmanuel Candès són els guanyadors del premi Princesa d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica 2020, avança ‘La Nueva España’, del mateix grup editorial que ‘El Periódico de Catalunya’.

El francès Yves Meyer està considerat el pare de la teoria d’ondetes, que té aplicacions molt diverses, des de la sismologia a la medicina oncològica. Està considerat com un dels grans matemàtics contemporanis, ha sigut guardonat amb el Premi Gauss per les seves contribucions a la teoria de números , la teoria de l’operador i l’anàlisi harmònica, i el 2017 va rebre el Premi Abel, considerat el Nobel de les matemàtiques.

Si Meyer és tingut pel pare de la teoria d’ondetes, Ingrid Daubechies, matemàtica i física belga, seria la mare. Les seves investigacions han permès avenços tant en la resolució de teoremes com en el desenvolupament de les comunicacions i en l’àmbit sanitari, cosa que ha facilitat la transmissió de dades d’imatges. El 2012, el rei Albert II de Bèlgica li va concedir el títol de baronessa.

Terence Chi-Shen Tao, que va ser un nen prodigi, és un matemàtic australià, actualment professor a la Universitat de Califòrnia, UCLA, i el seu treball està centrat en l’anàlisi harmònica, equacions en derivades parcials, combinatòria i ha contribuït al desenvolupament de la teoria d’ondetes.

Els treballs d’Emmanuel Candès, professor a la Universitat de Stanford, han fet avançar el processament d’imatges i l’anàlisi multiescala. El 2006, Candès va escriure un article amb Terence Tao que va iniciar el camp de la detecció comprimida.

Notícies relacionades

El d’aquest dimarts és el setè premi decidit en aquesta convocatòria dels premis Princesa d’Astúries, en què el jurat es reuneix telemàticament. A la categoria d’Investigació han optat 48 candidatures, de 22 nacionalitats diferents.

Les guanyadores de l’any passat van ser les biòlogues Joanne Chory i Sandra Myrna Díaz, per les seves investigacions sobre biodiversitat i canvi climàtic.