On Catalunya

Desescalada

Catalunya disfruta del primer dia de la 'nova normalitat'

zentauroepp53823813 playa calella de palafrugell200620161330

zentauroepp53823813 playa calella de palafrugell200620161330 / David Aparicio

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els catalans han començat a disfrutar aquest dissabte del primer cap de setmana en situació de «nova normalitat», cosa que ha propiciat que molts ciutadans aprofitessin per anar a la muntanya o a les platges de la Costa Brava i la Costa Daurada, tot i que no hi ha hagut retencions de trànsit importants.

Mentre les autoritats sanitàries catalanes vigilen el col·lectiu dels adolescents i joves d’entre 15 i 29 anys després que en els últims 14 dies han detectat un increment de casos positius en aquest tram de la població, la ‘nova normalitat’ també ha comportat la tornada de les protestes ciutadanes i avui a Barcelona se n’han convocat mitja dotzena: unes amb motiu del Dia del Refugiat i d’altres de protagonitzades pels sanitaris o els comerciants.

Aquest primer cap de setmana sense restriccions de mobilitat, ha arribat el dia en què Catalunya ha superat la barrera dels 12.500 morts per la Covid-19, en concret 12.506 amb les últimes onze notificacions d’òbits comunicades en les últimes hores.

El sector turístic de Tarragona, Lleida i Girona ha començat a notar aquest cap de setmana l’arribada de molts ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona, d’on han sortit, fins a les 17 hores d’avui, un total de 229.091 vehicles, una xifra que suposa un descens del 10% respecte a un dissabte d’abans de la pandèmia i un 20% menys que la mateixa setmana del 2019.

Els municipis de la Costa Brava i la Costa Daurada han notat un increment de visitants i de banyistes, tot i que no hi ha hagut aglomeracions, mentre que els hotelers de la Cerdanya, al Pirineu, han xifrat en un 25% l’ocupació d’aquest cap de setmana, i s’han alegrat de començar a rebre moltes reserves per als pròxims dies.

També els trens regionals han recuperat avui el servei al 100% i els mercats setmanals ambulants que es fan els dissabtes a moltes localitats han reprès la seva activitat, mantenint les distàncies entre les parades. Igualment, els centres comercials oberts han rebut molts compradors, tots amb mascaretes. El metro i els autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) continuen recuperant passatge amb la ‘nova normalitat’ i, tot i que des de principis de juny han guanyat 200.000 viatges diaris, encara estan gairebé un 60 % per sota de les xifres habituals abans de la pandèmia de la Covid-19.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat avui no oblidar-se de les persones que han mort a conseqüència de la Covid-19, en el primer cap de setmana en què Catalunya es troba en la «nova normalitat» i sense restriccions de mobilitat, cosa que també ha propiciat el retrobament de moltes famílies. «Com moltes famílies, avui és un dia de retrobament, de tornada, de remembrança. Disfruteu-lo. Però també tinguem un record per tots aquells que avui no poden estar aquí, no els oblidarem mai», ha escrit Torra a Twitter.

Les autoritats sanitàries de Catalunya, temoroses d’un rebrot, estan preocupades per l’increment de contagis de Covid detectat en els últims 14 dies en adolescents i joves, que el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, ha atribuït a «la seva manera de socialitzar, més pròxima entre ells». En una entrevista a TV3, Ramentol ha revelat que des de finals de maig estan detectant «un increment de casos entre els joves i adolescents, d’entre 15 a 29 anys, i que és un element d’especial preocupació». «No és un nombre alt –ha puntualitzat–, uns 5,8 casos per cada 100.000 habitants, però ens preocupa la tendència».

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que controlar i gestionar l’arribada de turistes que puguin importar casos de Covid «és un repte de país» i que ja treballen per establir centres de quarantena per aïllar-los si cal. Si volem que vingui el turisme haurem de prendre certes precaucions, tenir espais pensant si s’han de fer quarantenes de casos i contactes amb positius», ha afirmat.

Notícies relacionades

Vergés, que estudia avançar la campanya de vacunació de la grip a l’octubre, ha assenyalat que ara per ara no es plantegen tancar les discoteques, com ha decidit fer el Govern balear, si bé ha dit que caldrà fixar-se en aquesta i altres experiències per extreure conclusions a l’hora de continuar gestionant la situació. L’aeroport de Barcelona ja s’ha preparat, entre altres coses instal·lant càmeres que prenen la temperatura als viatgers, per rebre a partir de demà els primers vols internacionals amb turistes. 

D’altra banda, l’empresa Ferrovial ha plantejat a la Generalitat la possibilitat de deixar en els «mínims recursos administratius» el contracte per al rastreig de contactes dels nous casos de Covid-19 per poder-lo activar en el futur si és necessari, i no executar la indemnització que suposaria la seva anul·lació, que podria superar el milió d’euros.