CRISI SANITÀRIA DEL CORONAVIRUS

Barcelona i Madrid passaran dilluns a la fase 2 i mig Espanya entrarà a la 3

La majoria de comunitats podran autoritzar la mobilitat interprovincial i decidir quan arriba la nova normalitat

zentauroepp53657822 el presidente del gobierno  pedro s nchez  1i   la vicepresi200605135415

zentauroepp53657822 el presidente del gobierno pedro s nchez 1i la vicepresi200605135415 / Moncloa

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El Govern central ha respost aquesta vegada afirmativament a totes les peticions de canvi de fase que li han formulat els responsables autonòmics. Madrid, l’àrea metropolitana de Barcelona, la regió sanitària de Lleida i tot Castella i Lleó passaran a la fase 2 de la desescalada a partir d’aquest dilluns 8 de juny. Més de la meitat de la població espanyola entrarà el mateix dia a la fase 3, en la qual totes les decisions dependran de l’executiu autonòmic. L’única regió que no es mou de fase és el País Valencià, que continuarà una setmana més a la fase dos a petició pròpia.

La situació controlada de l’epidèmia i el reforç dels diferents sistemes sanitaris han fet que aquesta decisió, segons el Ministeri de Sanitat, la qual cosa no és obstacle perquè es mantinguin les cauteles. «Estem en la fase final de l’epidèmia però encara estem en la desescalada, cosa que requereix mantenir la màxima tensió», ha advertit el titular del departament, Salvador Illa.

Salt qualitatiu

El pas a la fase 3 és un salt qualitatiu molt important. Es podrà viatjar entre les províncies que es trobin en aquesta fase, si així ho decideixen les autoritats autonòmiques, algunes de les quals, com Andalusia ja estudien fer-ho de manera immediata. El que no podran és viatjar a altres autonomies tot i que es trobin també en la tercera etapa, com ha deixat molt clar Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.    

La facultat més important que adquireixen les autoritats autonòmiques, no obstant, és la d’establir el moment en què accediran a la ‘nova normalitat’. Si les dues comunitats que més depenen del turisme, les Canàries i les Balears volen, per exemple, podrien deixar enrere la fase 3 en una setmana. El 15 de juliol podrien rebre visitants d’Andalusia, Galícia o el País Basc, si aquestes autonomies també prenen la mateixa decisió.

A més d’aquestes cinc comunitats, entraran en la fase 3 La Rioja, Astúries, Cantàbria, Extremadura, Múrcia, Navarra, Conca, Guadalajara, Melilla i, a Catalunya, l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. En el cas d’Andalusia es dona la circumstància que Granada i Màlaga han passat només una setmana a la fase dos, a causa de la seva «bona situació sanitària», segons el ministre.

Dues setmanes més per a Barcelona i Madrid

«Si les circumstàncies fossin les mateixes, es prendrà la mateixa decisió per a altres unitats territorials», ha avançat el ministre. No és gens probable que sigui el cas de Barcelona o Madrid, que donada la situació de risc que encara tenen, hauran d’esperar que transcorrin les dues setmanes preceptives. 

Dels 177 nous casos de contagis diagnosticats dijous, 94 ho van ser a Madrid i 19 a Catalunya. A Madrid es va produir un rebrot a causa d’un aperitiu organitzat per sanitaris de l’hospital Gregorio Marañón.  De les 52 morts registrades en els últims set dies, gairebé la meitat van correspondre a Catalunya.  

Situació especial de Catalunya

Notícies relacionades

La situació de Catalunya continuarà sent molt especial. A la fi es permetran els moviments entre les comarques de Tarragona i, tot i que teòricament es podria viatjar entre aquesta província i la zona de l’Alt Pirineu i Aran, això no serà possible perquè no hi ha connexió directa. A Barcelona, Girona i Lleida la circulació seguirà restringida a cada zona sanitària. 

A més del País Valencià, continuaran a la fase 2 les regions sanitàries catalanes de Girona, Catalunya Central, Garraf i Alt Penedès. També Toledo, Ciudad Real, Albacete i Ceuta. El 48% de la població, uns 23 milions de persones, es trobaran en aquesta etapa.