EN PRIMERA LÍNIA DE LA PANDÈMIA

El Princesa d'Astúries de la concòrdia premia els sanitaris espanyols per la seva lluita contra la Covid-19

El jurat ha enaltit l'«heroic esperit de sacrifici» d'aquest col·lectiu, compost per milers de persones que han assumit «greus riscos i costos personals» amb la seva feina

Aquest guardó, que l'any passat va recaure en la ciutat polonesa de Gdansk, és el primer dels vuit premis donats a conèixer aquest any

zentauroepp52835983 madrid 18 03 2020 sociedad  coronavirus  hospital de la paz 200514192307

zentauroepp52835983 madrid 18 03 2020 sociedad coronavirus hospital de la paz 200514192307 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els sanitaris espanyols que treballen en primera línia contra la pandèmia de la Covid-19 han sigut guardonats aquest dimecres amb el premi Princesa d’Astúries de la concòrdia 2020

Aquest reconeixement està dirigit als professionals de la medicina, la infermeria, els auxiliars i la resta del personal sanitari que han atès directament els pacients contagiats i que han realitzat la seva tasca en els principals focus de lluita contra la malaltia del coronavirus des que va començar aquesta emergència sanitària, que ha segat la vida de milers de persones. 

El jurat ha enaltit l’«heroic esperit de sacrifici» d’aquest col·lectiu, compost per milers de persones que han assumit «greus riscos i costos personals» amb la seva feina per fer front a la pandèmia de la Covid-19. 

El guardó distingeix els milers de persones que, des de les seves respectives responsabilitats i tasques en centres sanitaris públics i privats i en altres serveis, han estat en contacte directe amb els pacients afectats per la Covid-19, «formant la primera línia en la lluita contra aquesta malaltia». 

«Assumint greus riscos»

«Amb el seu heroic esperit de sacrifici, i assumint greus riscos i costos personals, fins i tot la pèrdua de la vida, s’han convertit ja en el símbol de totes les persones, institucions i empreses que s’han enfrontat a aquesta pandèmia», destaca la sentència del premi, que va ser proposat per Ginés Morata, Pedro Miguel Echenique Landiríbar i Sir Salvador Moncada, premi Príncep d’Astúries de recerca científica i tècnica 2007, 1998 i 1990, respectivament. 

Aquest col·lectiu, afegeix l’acta, ha sigut reconegut com a tal «amb constants mostres d’agraïment i solidaritat no només pel conjunt de la societat espanyola, sinó també en l’àmbit internacional». 

En les seves deliberacions, el jurat ha destacat la importància de la projecció d’aquesta exemplaritat personal «cap al futur incert que s’acosta», la representació en el col·lectiu premiat de totes les persones i estaments que en la societat estan entaulant aquesta batalla i la voluntat de simbolitzar en ells el reconeixement a les persones que als diferents països han tingut un comportament exemplar contra la pandèmia. 

Primer guardó donat a conèixer

El de la concòrdia és el primer dels vuit premis donats a conèixer aquest any, les decisions dels quals s’han vist retardades per la crisi de la Covid-19, que, a més, ha obligat que el jurat, format per membres del patronat de la fundació, es reunís per primera vegada en la història de forma telemàtica. 

Notícies relacionades

Aquest guardó va recaure l’any passat en la ciutat polonesa de Gdansk, convertida en símbol de la resistència contra el nazisme i de la lluita per la recuperació de les llibertats a Europa. 

Després del de la concòrdia es decidiran els guardons de les arts, el dia 5 de juny; el de comunicació i humanitats, el 9; el de ciències socials, l’11; el dels esports, el 16; el de les lletres, el 18; el de recerca científica i tècnica, el 23; i el de cooperació internacional, el 25. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions