A LA RECERCA DE LA VACUNA CONTRA LA COVID-19

L'OMS reprèn els estudis amb hidroxicloroquina: «No hi ha raons per modificar els assajos»

L'equip d'experts que supervisa els assajos clínics que es realitzen a 35 països va recomanar la setmana passada interrompre'ls

20200603 496343 omst 1 31 vid 03 221753 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha anunciat que l’assaig ‘Solidarity’, impulsat per l’organisme sanitari internacional, reprendrà les investigacions amb el fàrmac hidroxicloroquina, després que la setmana passada se suspenguessin temporalment davant d’un possible augment del risc de mort i malalties cardíaques.

«Aquesta decisió es va prendre com a precaució mentre es revisaven les dades de seguretat. El Comitè de Seguretat i Vigilància de Dades del Judici de Solidaritat ha estat revisant les dades. Sobre la base de les dades de mortalitat disponibles, els membres del comitè van recomanar que no hi ha raons per modificar el protocol de l’assaig. El Grup Executiu va rebre aquesta recomanació i va aprovar la continuació de totes les branques de l’assaig, inclosa la hidroxicloroquina», ha avançat Tedros en roda de premsa aquest dimecres.

3.500 pacients a 35 països

El director de l’OMS ha precisat, no obstant, que el Comitè de Seguretat i Vigilància de les Dades «continuarà vigilant de prop» la seguretat de tots els fàrmacs de l’assaig ‘Solidarity’. Fins ara, s’han reclutat més de 3.500 pacients a 35 països, segons ha informat Tedros.

El continent americà continua sent el que presenta el major nombre de casos de Covid-19. «Ens preocupa especialment la situació a Amèrica Central i del Sud, on molts països són testimonis d’epidèmies accelerades. També observem un nombre creixent de casos al Mediterrani oriental, l’Àsia sud-oriental i Àfrica, tot i que les xifres són molt menors», ha advertit Tedros, puntualitzant que el nombre de casos de Covid-19 a Europa «continua disminuint». De fet, dimarts passat es van registrar els menors casos notificats al Vell Continent des del 22 de març.

Brot d’Ebola al Congo

D’altra banda, el director de l’organisme sanitari internacional també ha abordat el nou brot d’Ebola a la ciutat de Mbandaka, de la República Democràtica del Congo (RDC). Fins ara, s’hi han detectat vuit casos. Quatre d’ells han mort i els altres quatre estan rebent atenció. Aquest brot d’Ebola és a la mateixa zona que un brot anterior a l’RDC el 2018, que es va aturar en només tres mesos.

Notícies relacionades

«No obstant, se situa a l’altre costat del país del brot d’Ebola que l’OMS i els seus socis han estat combatent durant gairebé dos anys a les províncies de Kivu Nord i Ituri, a l’est de l’RDC. L’última persona confirmada amb Ebola va assistir a l’enterrament d’un dels primers casos, però va ser detectat a la ciutat de Bikoro, a 150 quilòmetres de Mbandaka. Això significa que dues zones de salut estan ara afectades», ha lamentat.

Gairebé 50 enviats de l’OMS i els seus socis van arribar a Mbandaka, juntament amb 3.600 dosis de vacunes contra l’Ebola i 2.000 cartutxos per a proves de laboratori. El govern de l’RDC està ara seqüenciant el virus per veure si està o no relacionat amb un brot anterior.

Temes:

OMS Coronavirus