LA DESESCALADA ESCOLAR

El Govern estudia contractar milers de professors per «triplicar» les aules

Torra assegura que Educació està elaborant un pla perquè els alumnes comencin el curs amb normalitat

El director general de Centres Públics, Josep González Cambray, defensa que les escoles són un «servei públic» i que la Generalitat «està obligada a obrir els centres»

zentauroepp24002610 escuela cerrada200523104044

zentauroepp24002610 escuela cerrada200523104044

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avançat aquest dimecres que el Govern estudia contractar «milers de professors» per «triplicar» la capacitat de les escoles i que el pròxim curs escolar es pugui iniciar amb «tots els alumnes» respectant les mesures de seguretat per evitar la propagació del coronavirus.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra ha explicat que el Departament d’Educació, dirigit pel conseller Josep Bargalló, està elaborant un pla de contractació perquè el curs comenci el setembre amb les garanties sanitàries necessàries. Si en plena emergència sanitària es va haver de «triplicar les ucis», de cara al curs 2020-2021 caldria «triplicar les aules», ha defensat el cap del Govern. Per a això, la Generalitat buscarà instal·lacions que puguin ser habilitades com a espais educatius i contractarà més personal.

Bargalló va sol·licitar en l’últim ple del Parlament als empresaris que posessin a disposició ubicacions per reconvertir-les en aules. Segons Torra, caldrà fer un «esforç de país monumental», no només per contractar més professors, sinó també per buscar nous espais, com «centres cívics o biblioteques» que depenen del món local i que es puguin utilitzar per acollir el pròxim curs escolar. «El nostre objectiu és que tots els nens puguin tornar a l’escola», ha remarcat el president.

«Cal obrir els centres»

Per la seva banda, el director general de Centres Públics, Josep González Cambray, ha afirmat que el sistema educatiu és un «servei públic» i la Generalitat «està obligada a obrir els centres educatius» per «atendre els alumnes i famílies que ho necessitin, sobretot els més vulnerables».

Davant la baixa assistència d’alumnes registrada als centres educatius des de l’1 de juny, quan es van obrir els ubicats en zones en fase 2 de la desescalada, González Cambray ha afirmat a TV-3 que «tot i que només hi assisteixi un sol alumne, el centre s’ha d’obrir».

En els cursos que finalitzen etapa, l’assistència «no serà testimonial i superarà en alguns casos el 50%», així que «estem donant resposta a una necessitat», segons González Cambray.

El director general s’ha mostrat confiat que dilluns vinent, dia 8, «obriran tots els centres educatius», quan previsiblement tot Catalunya estarà en fase 2», i ha afegit que «obrir no és optatiu».

Sobre les crítiques abocades per sindicats i direccions de centres a l’obertura el mes de juny per la falta de seguretat davant els contagis, Josep González ha assenyalat que la comunitat educativa «és un col·lectiu molt ampli i divers» i «respectem tots els punts de vista», però «hem de ser capaços de prendre les decisions quan disposem de tota la informació».

Els dubtes i incerteses expressades pels directors els ha considerat «normals» i ha afegit que des d’inspecció educativa els estan acompanyant.

«Les coses s’haurien pogut fer millor», ha reconegut, sobre la gestió educativa de la pandèmia, però «anem aprenent a mesura que vivim les diferents situacions».

Requeriment a l’escola de Bàscara

Sobre l’escola de Bàscara (Girona) ubicada en un edifici propietat de l’ajuntament i que no ha obert, malgrat estar en zona de fase 2 adduint que no pot assumir l’adequació de les aules ni els protocols estrictes de desinfecció, el director ha anunciat: «Hem fet un requeriment administratiu i avui veurem com avancen les converses amb l’alcalde per obrir al més aviat possible i donar resposta al dret dels nens a anar a l’escola».

El director general ha assegurat que el curs vinent començarà el dia 14 de setembre «perquè sigui el més presencial possible», prenent les mesures de seguretat necessàries, amb ràtios reduïdes i més espais «dins i fora de les escoles».

Notícies relacionades

Educació «intentarà garantir la presencialitat a primària», i a secundària «es preveu algun complement telemàtic», ja que «res ens diu que no hàgim de tancar les escoles durant un període curt de temps», ha afirmat González Cambray.

Per atendre els alumnes, el director general ha reconegut que «caldrà augmentar la plantilla de docents», cosa que «estem calculant amb el departament d’Economia» i, de cara a l’inici de curs, els docents vulnerables a la malaltia «hauran de passar una avaluació mèdica que acrediti aquesta vulnerabilitat».