OPERACIÓ DELS MOSSOS I LA GUÀRDIA CIVIL

Cau una banda de blanqueig de diner del tràfic de drogues i d'armes

El líder de l'organització, un conegut delinqüent de Barcelona, dirigia la xarxa des de la presó

Els detinguts utilitzaven un sofisticat sistema de comunicació per dificultar que els investiguessin

6c01dba6-9d83-40f2-87a6-0d53ae040cd4-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos i de la Guàrdia Civil, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Tarragona, han desarticulat una organització que operava a tot Espanya dedicada al blanqueig de capitals procedents del tràfic d’armes i drogues

L’operació Xino-Corsica, que s’ha desenvolupat en diverses fases a Barcelona, Tarragona, Sevilla i Huelva, ha permès detenir nou persones i investigar-ne quatre, així com intervenir gairebé un milió d’euros en efectiu, més de 110.000 euros en joies, armes automàtiques i immobilitzar un milió i mig d’euros en productes financers.

Els investigadors han aconseguit identificar un entramat societari vinculat a aquesta organització que li donava suport per disfrutar dels beneficis obtinguts i la seva integració en el sistema financer. Aquesta associació assumia la titularitat de béns mobles, immobles o productes financers i simulava una efectiva activitat mercantil.

Les indagacions es van iniciar l’any 2019, quan els Mossos van detenir a Cambrils tres persones i es van intervenir 375.000 euros en metàl·lic. Als domicilis dels implicats els agents també hi van trobar munició i quatre pistoles detonadores modificades per efectuar foc real, qualificades com a «armes de guerra», segons la policia de la Generalitat. Mesos després, es va detectar que aquestes indagacions coincidien amb altres de la Guàrdia Civil de Tarragona sobre tràfic d’armes, i es va decidir unificar-les.

El principal líder d’aquesta organització, un conegut delinqüent de Barcelona, es trobava actualment a la presó després d’haver sigut detingut a Granada el 2018 quan transportava 27 kg de cocaïna. Anteriorment, aquesta persona havia estat investigat el 2006 en una important operació de tràfic de drogues en contenidors a través del port de Barcelona.

Les indagacions van permetre relacionar les característiques d’armes intervingudes a Cambrils, amb les utilitzades en altres fets delictius, per la qual cosa es va determinar la possibilitat que haguessin sigut proporcionades a tercers per aquesta organització. Els policies van detectar també l’existència d’un entramat societari que donava suport a l’organització, a través del qual, malgrat no aparentar cap tipus d’activitat mercantil, posaven al seu nom diferents vehicles d’alta gamma amb una valoració aproximada de 300.000 euros, per la qual cosa es va obrir una altra línia d’investigació per blanqueig de capitals.

Mesures excepcionals

Les investigacions es van veure dificultades per l’adopció d’importants mesures de seguretat per part dels membres de l’organització. Els sospitosos utilitzaven sistemes de comunicació xifrats de tipus militar, habitual entre els principals grups criminals de caràcter transnacional, i que es considera reflex de l’alt grau de sofisticació de l’organització investigada. Amb les indagacions ja iniciades, el líder de l’organització podia continuar dirigint l’activitat. Fins i tot va redissenyar l’estructura societària que feien servir fins llavors, per tal d’eludir possibles investigacions.

 

Després de ser expulsat de l’organització, l’antic responsable econòmic va aprofitar l’estructura societària sota el seu control per treballar amb una altra xarxa d’origen dominicà, i pretenia introduir cocaïna procedent de Sud-amèrica oculta en mercaderies importades per via marítima. Per aquests fets es va iniciar una nova investigació de manera separada que va culminar, el desembre del 2019, amb la intervenció de més de 30 kg de cocaïna.

Notícies relacionades

Finalment, el passat 22 de maig es va establir una dispositiu que va permetre detenir nou persones, investigar-ne quatre i fer nou entrades i registres a domicilis i locals d’Hospitalet del Llobregat, Tarragona, Olivos i Lebrija i Punta Humbría. Els agents van confiscar 420.000 € en metàl·lic, dels quals 392.000 € estaven ocults en un escalfador d’aigua que disposava d’un sistema d’alarma per evitar-ne la manipulació, rellotges i joies per valor de més de 111.000 euros, una pistola de salves i vehicles. A més, es van immobilitzar productes financers per valor de més d’un milió i mig d’euros.