conseqüències de la quarantena

Els experts alerten d'un augment de la miopia en menors pel confinament

Els professionals de la UPC adverteixen del risc en nens i adolescents per l'excés de pantalles i una activitat insuficient a l'aire lliure

tablet

tablet / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
Xènia Homs

La combinació d’una activitat insuficient a l’aire lliure amb un excés d’ús de dispositius electrònics pot predisposar a l’aparició de la miopia, sobretot entre els nens i adolescents, segons alerten experts de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC). La infància i l’adolescència són etapes en què el sistema visual es troba en desenvolupament.

Els experts preveuen un increment preocupant de casos de miopia en temps de la Covid-19. Per aquesta raó, la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC ha elaborat un decàleg amb recomanacions per fer un bon ús de les pantalles i prevenir els problemes de salut visual, especialment entre els més joves.

Sis de cada 10 universitaris

La miopia afecta ja sis de cada 10 joves universitaris a Catalunya com a conseqüència d’estils de vida cada vegada més sedentaris i d’una exposició excessiva als dispositius digitals. En temps de coronavirus, aquests dos factors de risc s’estan agreujant i poden comportar un augment greu dels problemes de salut visual, especialment en els nens i adolescents, que són més vulnerables, ja que tenen un sistema visual en evolució i menys capacitat per autogestionar-se en l’ús de les pantalles.

En aquest context, els experts de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech assenyalen la importància de seguir uns hàbits de salut visual adequats per prevenir els problemes derivats d’una exposició excessiva i inadequada als dispositius electrònics o en condicions inadequades.

Evidències científiques

Segons ha declarat el degà de la FOOT, Joan Gispets, «disposem d’evidències científiques que demostren que l’aparició de la miopia té una relació molt clara amb l’entorn visual, sobretot en nens i adolescents. Les condicions del confinament van en la línia contrària als hàbits que ajuden a prevenir que aparegui. No podem disposar de dades, però és molt probable que el confinament tingui un impacte real en la incidència de la miopia entre els nostres joves».

Amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica i d’oferir eines de prevenció, la FOOT ha elaborat un decàleg amb recomanacions orientades a fer un bon ús de les pantalles i prevenir els problemes de salut visual, adequar-ne les condicions d’ús i compensar la sobreexposició amb activitats físiques o creatives que estimulin la comunicació i la socialització.

Limitar el temps d’ús

Entre els consells, es recomana limitar el temps d’ús de les pantalles segons l’edat, amb un màxim d’una hora diària en infants en edat preescolar, entre tres i quatre hores diàries en els nens en edat escolar i un màxim de sis hores diàries en adolescents. Els experts assenyalen la importància de la il·luminació ambiental i indiquen que, en el lloc de treball, ha de ser alta.

També recomanen que es faci ús, preferentment, de la llum natural. Així mateix, la il·luminació i el contrast de la pantalla s’han de graduar al màxim i s’ha d’evitar asseure’s d’esquena a la finestra per evitar els reflexos a la pantalla.

Distància i actitud

D’altra banda, s’han d’evitar les distàncies massa pròximes a la pantalla, segons els experts: en el cas de mòbils i tauletes, la distància no ha de ser inferior a 30 centímetres i, en el cas de computadores, el mínim haurà de ser de 50. Si es vol mirar pel·lícules o sèries, els experts recomanen que es faci al televisor o al cine, on es garanteix que la distància mínima respecte a la pantalla és d’almenys tres metres.

Quant a la postura, els experts recomanen mantenir els ulls alineats amb la vora superior de la pantalla a l’ordinador i col·locar l’esquena i els genolls en angle recte, amb els peus a terra. A més, s’han de fer descansos cada 30 minuts: aixecar-se del lloc de treball, caminar per casa i mirar lluny a través d’una finestra durant almenys 20 segons per canviar l’enfocament.

Revisions oculars periòdiques

També s’aconsella evitar l’ús dels dispositius digitals just abans d’anar a dormir i aprofitar tot el temps possible per fer activitats a l’aire lliure, preferiblement quan hi ha llum natural.

Notícies relacionades

Finalment, experts recorden que, en cas d’utilitzar ulleres o lents de contacte, és important que la graduació sigui l’adequada. Així mateix, és important fer-se exàmens periòdics amb els professionals de la visió, que valoraran el el nostre sistema visual i ens oferiran els consells més adequats.

Campanya ‘Objectiu miopia’

Aquest decàleg se suma a altres iniciatives de la FOOT per prevenir la miopia entre els nens i adolescents. La més recent va ser la campanya de salut visual ‘Objectiu miopia’, impulsada en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), amb l’objectiu de sensibilitzar sobre aquest problema de salut visual i frenar-ne el desenvolupament.