CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

La desescalada de la Generalitat posa les residències contra les cordes

Salut ha recomanat reobrir els centres per a les visites i els ingressos, però el DOGC ho continua prohibint

Els directors dels centres demanen ordres clares i sostenen: «Ens estan empenyent a cometre un delicte»

zentauroepp53415956 barcelona 14 05 2020 coronavirus covid 19 elisabet fontova  200528210044

zentauroepp53415956 barcelona 14 05 2020 coronavirus covid 19 elisabet fontova 200528210044 / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Torna el descontrol a les residències de gent gran, aquesta vegada en plena desescalada després del confinament pel coronavirus. El caos als centres després de l’arribada del virus ja va posar de manifest les mancances dels geriàtrics, on va posar fi a milers de vides. Ara, diverses residències denuncien que el Govern català ha obert la desescalada amb plantejaments «il·legals». Si bé la Generalitat ha anunciat mesures per permetre les visites i nous ingressos, els centres temen estar incomplint la llei, que ho continua prohibint. «Ens estan empenyent a la il·legalitat», denuncien. Salut afirma que el pla és «aplicable» i que ja es va pactar amb el sector.

El 13 de març, pocs dies abans d’haver-se decretat l’estat d’alarma, la Generalitat va prohibir les visites dels familiars i els nous ingressos al miler de residències catalanes. Ho va fer la conselleria de Salut, publicant una disposició en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en què es publiquen totes les decisions que pren el Govern i que li atorguen caràcter legal. Però en les últimes setmanes, el Departament de Salut, sobre el qual recau ara la gestió dels geriàtrics, ha elaborat el Pla de desescalada de les residències, permetent als centres les visites de familiars, ingressos de persones que en van sortir durant la pandèmia i fins i tot noves entrades, sempre que es compleixin les estrictes mesures de seguretat una vegada s’entri en la fase 2

Davant aquesta proposta, els centres estan desorientats. «Aquest pla manca de validesa legal, són recomanacions. El DOGC continua dient que les visites i els nous ingressos estan prohibits; ara com ara, permetre qualsevol entrada és il·legal», assenyala el director de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR), Vicente Botella. «No sabem què hem de fer, i el que és pitjor, el mateix Govern ens dona ordres discordants», critica Botella.

L’advertència

Mentre que la Conselleria de Salut demana als centres que s’adaptin als nous plans, els responsables dels Serveis Territorials que depenen de la Conselleria d’Afers Socials, entre els quals hi ha el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, ho desmenteix per telèfon. «Ens han advertit que si permetem algun ingrés o alguna visita, ens caurà el pèl», diu Botella.

La UPIMIR no és l’única federació de geriàtrics que lamenta aquest buit legal. La patronal ACCRA presentarà demà una instància a la Conselleria de Salut demanant un canvi en el DOGC per permetre l’entrada dels familiars i els nous ingressos. «És que no pot ser que cadascú ens digui una cosa diferent, no pot ser que ens exposin així d’aquesta manera, sabent a més per tot el que hem passat», es lamenta Montserrat Falguera, presidenta de la FEATE, la federació que agrupa les residències en mans de les entitats socials.

«A les residències hem passat molta angoixa i molta por», recorda. I és que, de fet, la fiscalia segueix molt de prop les actuacions dels diferents geriàtrics, amb més d’un centenar d’investigacions en curs. «Necessitem unes ordres clares», insisteix Falguera. 

«Ens juguem multes i denúncies molt serioses»

També l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres d’Atenció a la Dependència (ASCAD) lamenta aquest buit legal. «Amb aquestes recomanacions ens estan empenyent a incomplir el DOCG, a cometre una il·legalitat... Ens estem jugant multes i denúncies molt serioses, no s’entén que des del Govern no se n’hagin adonat», critica el president de l’entitat, Andrés Rueda

No obstant, hi ha alguns de geriàtrics de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu que, seguint les recomanacions de Salut, ja han permès l’entrada dels familiars als geriàtrics. El Govern afirma que aquest pla és «aplicable», i que, de fet, ja es va pactar amb les patronals. No obstant, la por de la inseguretat jurídica entre els centres fa que no el vulguin aplicar. «Nosaltres estem dient als nostres associats que no ho facin. És que se l’estan jugant legalment», anuncia Botella, que demana «garanties legals i seguretat jurídica» per al sector. «Només n’hi hauria prou que hi hagués un rebrot, com perquè la culpa caigués tota sobre la direcció», afegeix.

Segons Falguera, i Rueda, aquest és un exemple més de la «incoherència» de la gestió dels geriàtrics. «No estan pensant en les persones, ni en els centres», es queixa Falguera. Lamenta que hi ha persones que fa 50 dies que estan tancades als centres, i que la Generalitat vagi canviant de plans d’un dia per l’altre no ajuda en la gestió.

«A principis de maig un metge podia donar l’alta clínica si el pacient no tenia símptomes; dues setmanes després ens van dir que fins que donessin negatiu, res, i el mateix amb els treballadors», afegeix. De fet, diversos centres expliquen a aquest diari el «desgavell» que han viscut amb el canvi constant de protocols. «El pitjor ens ha passat amb el pla de contingència dels centres, que l’hem de fer nosaltres: ¡Això no és donar unes ordres clares, això és treure’s una responsabilitat de sobre!», es queixa Falguera. 

Creix la petició de nous ingressos

Malgrat la pandèmia, les peticions per ingressar avis a les residències no han deixat de créixer. El Govern continua pagant les places públiques, estiguin plenes o no. Però molts centres privats diuen necessitar noves entrades d’usuaris per poder arribar a final de mes i pagar les nòmines dels seus treballadors. Un dels motius, el sobrecost econòmic que ha suposat pagar tots els equips de protecció. 

Llits buits per si hi ha rebrot

Notícies relacionades

Una de les recomanacions dels nous plans de Salut és que es compti amb un espai aïllat on es pugui instal·lar els avis malalts de coronavirus, en cas de rebrot. «¿Qui pagarà aquests llits?, ¿acomiadem treballadors?», es pregunten alguns directors dels centres, que critiquen que el Govern no els hagi preguntat la seva opinió sobre aquest pla de desescalada.

‘Semàfors’ per als geriàtrics

De fet, el nou pla estableix una dicotomia de colors als centres, per diferenciar els geriàtrics sense cap positiu d’aquells que sí que els tenen. Així doncs, es diferencia entre un centre «verd» o «vermell». Serien els primers els que podrien començar a rebre visites i nous ingressos en la fase 2 de la desescalada.