Trobat mort un balenó de Cuvier, sembla que el que es va veure en aigües de Vinaròs aquest cap de setmana

Es tracta d'una femella d'uns cinc metres de llarg i unes dues tones de pes

ballena / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un zífid balenó de Cuvier (Ziphius cavirrostris), espècie d’aigües profundes de la qual «es coneix molt poc», ha aparegut mort aquest dilluns a la platja del Marjal dels Moros, situada entre Sagunt i Puçol (València). L’Oceanogràfic ha apuntat que «en principi sembla tractar-se del mateix balenó que es va veure durant el cap de setmana, primer en aigües de Vinaròs (Castelló) i després a la platja del Trabucador de Tarragona».

Es tractaria, per tant, d’un trist desenllaç per a l’albirament d’un grup de pescadors que, aquest cap de setmana, van detectar el cetaci davant la línia de costa de Vinaròs. L’ONG conservacionista Xaloc es feia ressò dels fets aquest diumenge amb una crida a la col·laboració ciutadana: advertien que probablement l’animal estava ferit o malalt i demanaven que si algú el veia avisés al 112.

Finalment, l’animal, una femella d’uns cinc metres de llarg i unes dues tones de pes, ha aparegut mort durant el matí d’aquest dilluns, segons la Xarxa d’Encallaments, integrada per la Conselleria d’Agricultura, la Universitat de València i la Fundació Oceanogràfic.

Membres de l’Institut Cavanilles i de la Fundació s’han desplaçat fins al lloc on ha quedat encallat l’animal, una femella adulta, per ponderar les possibilitats d’extracció i, sobretot, per començar a prendre dades per estudiar-les, ja que es tracta d’un cetaci del qual es coneix molt poc i, a més, és comú en aigües molt profundes, com la zona de les Canàries, on són albirats amb assiduïtat, ha explicat l’Oceanogràfic en un comunicat.

Notícies relacionades

Així, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic han començat a prendre mostres de sang, greix i múscul, així com fotografies de l’estat en què es troba, ja que es comença a deteriorar.

En principi, sembla que es tracta del mateix balenó que ha sigut vist durant el cap de setmana, primer en aigües de Vinaròs i després a la platja del Trabucador de Tarragona, on agents rurals i membres del CRAM van aconseguir tornar-lo al mar dissabte passat.