crisi sanitària

Sanitat publica els informes de totes les comunitats sobre el canvi de fase

La seva publicació havia sigut demandada des de diversos governs regionals per conèixer les dades en què s'havia recolzat el ministeri

undefined53306798 graf296  madrid  03 05 2020   el ministro de sanidad  salvad200503222601

undefined53306798 graf296 madrid 03 05 2020 el ministro de sanidad salvad200503222601 / Jose Maria Cuadrado Jimenez

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dilluns a la seva pàgina web els informes de totes les comunitats autònomes sobre el canvi de fase en el pla de transició. El departament que dirigeix Salvador Illa ha penjat tots els informes en què s’ha recolzat per justificar l’avenç o no dels diferents territoris segons els paràmetres establerts pel mateix ministeri.

El ministre va avançar que els informes sobre el canvi de fase es farien públics una vegada que totes les regions haguessin passat a fase 1, cosa que ha passat aquest mateix dilluns. La publicació dels informes havia sigut demandada des de diversos governs regionals per conèixer les dades en què s’havia recolzat Sanitat. Una de les més dures va ser la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després de les dues negatives de Sanitat perquè la regió abandonés la fase inicial.

Segons Ayuso, que ha presentat un recurs davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem contra la decisió del Ministeri de Sanitat de denegar a l’autonomia el pas a la fase, és necessari conèixer aquests informes per comprovar que no hi ha hagut tracte «discriminatori».

Notícies relacionades

Els informes són realitzats per funcionaris del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el màxim responsable de les quals és el doctor Fernando Simón. «Aquests informes són elevats a la Direcció de Salut Pública, que me’ls eleva a mi, i partint dels quals, dicto les ordres respectives després d’haver fet reunions bilaterals amb la comunitat autònoma respectiva», va explicar Illa.

Segons Sanitat, els criteris han sigut sanitaris i no econòmics. «Els criteris sanitaris per passar de fase són sanitaris, no econòmics. Els criteris econòmics els haurà de donar qui correspongui i s’hauran de valorar si pesen mes o no que els sanitaris en altres grups que no són aquells en què jo participo», va assenyalar Simón quan es van plantejar les crítiques per no avançar.