la desescalada

El Govern proposa reunificar Barcelona i retardar el canvi de fase per a Lleida

El Procicat considera que les regions de la capital catalana i les àrees metropolitanes tenen una evolució epidemiològica similar

A la zona lleidatana s'han detectat contagis en empreses agroalimentàries que han mantingut serveis mínims

terrazaok

terrazaok

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut demanarà al Ministeri de Sanitat que unifiqui les regions sanitàries corresponents a Barcelona, l’àrea metropolitana nord i la sud a partir de dilluns que ve, 1 de juny, després que el Procicat hagi aprovat aquest dilluns a la tarda la proposta al considerar que tenen una evolució epidemiològica similar.

Si el govern espanyol accepta la proposta les tres àrees es convertiran en una de sola i, per tant, estarà permesa la mobilitat entre tots els municipis que les formen. Des del Govern indiquen que, a més, aquesta circumstància també serviria per «relaxar» l’alta densitat de Barcelona.

A més, Salut també proposarà retardar el canvi de fase per a Lleida, després de detectar un rebrot de nous casos. El retard en el canvi de fase 1 a 2 per a Lleida es deuria al fet que s’han detectat cadenes de transmissió de la Covid-19 en empreses agroalimentàries que han mantingut serveis mínims i que les autoritats acabarien de detectar, segons el departament de Salut.

En concret, el dia 11 de maig, quan es va aprovar la proposta de desescalada de Lleida a fase 1, la taxa d’incidència acumulada en 7 dies era de 12,1 casos per 100.000 habitants, mentre que en data del 22 de maig és de 42,7 casos per 100.000 habitants. «El departament de Salut ha decidit esperar uns dies per veure l’evolució d’aquestes incidències», ha apuntat el Govern. Aquestes propostes les ha aprovat aquest dilluns el comitè tècnic del pla d’emergències Procicat, que també reclamarà que a partir de l’1 de juny les regions sanitàries de Girona, Catalunya Central i les àrees del Penedès i el Garraf passin a la fase 2 de desconfinament.

Evolució similar

La decisió d’unir les tres regions sanitàries barcelonines es basa en el fet que tenen «una evolució epidemiològica semblant», ha informat el Govern en un comunicat. La mobilitat entre les tres zones permetrà, a més, «relaxar l’alta densitat de Barcelona», afegeix l’executiu autonòmic.

Notícies relacionades

Per donar llum verda a la reunificació sanitària a l’àrea de Barcelona s’ha tingut en compte, entre d’altres, l’informe elaborat per ISGlobal en el qual s’indica que els desplaçaments més llargs entre la nova regió han de tenir caràcter prioritari (això és, anar a la feina, accés a serveis i, especialment, als espais naturals per fer activitats a l’aire lliure).

No obstant, recorda que les persones s’han de continuar movent, sempre que sigui possible, a l’àrea més local per a aquelles activitats quotidianes i serveis de proximitat. També es proposa fer una gestió adequada dels sistemes i infraestructures de transport per garantir una mobilitat segura amb una disminució del risc de transmissió i una estratègia de comunicació coherent sobre les recomanacions per evitar el contagi.