ensurt en la desescalada

Alerta a Alemanya per dos brots de coronavirus en un restaurant i en una missa, respectivament

Almenys gairebé 50 persones s'han encomanat a Leer, al nord del país, i a Frankfurt, al centre

segea53504731 berlin  germany   22 05 2020   hertha berlin fans watch the 200523112815

segea53504731 berlin germany 22 05 2020 hertha berlin fans watch the 200523112815 / OMER MESSINGER

3
Es llegeix en minuts

Un brot de  coronavirus  a la localitat alemanya de Leer (nord) ha posat en dubte l’eficàcia de l’estratègia per reobrir els locals de gastronomia a Alemanya sota estrictes mesures d’higiene. L’estat federat de la Baixa Saxònia, on és Leer, va ser el primer que va permetre la reobertura dels restaurants amb restriccions quant al nombre de clients per taula i amb regles de distància entre les diferents taules al local.

No és l’únic contagi massiu que hi ha hagut a Alemanya en les últimes hores. Almenys 40 persones es van contagiar per coronavirus durant un servei religiós baptista que van celebrar a Frankfurt (centre del país), van informar les autoritats sanitàries de la regió.  La majoria dels casos són lleus i segons el director de l’Oficina de Sanitat de Frankfurt, René Gottschalke, només una persona va haver de ser traslladada a un hospital

50 persones en quarantena a Leer

Durant una setmana a Leer no s’havia registrat cap cas nou de contagi de coronavirus. Ara s’han anunciat els casos de set persones, totes elles presumptament contagiades en un restaurant. 50 persones més han hagut d’entrar en quarantena preventiva. «És un brot amb diversos contagis i molts contactes», diu un comunicat de l’Oficina de Sanitat de Leer que considera que no es pot parlar d’un cas aïllat.

Els set casos, que estan relacionats entre si, es van reportar entre dimarts i divendres i no resulta fàcil seguir la cadena de contactes. El cap del districte de Leer, Mathias Grotte, va dir que «el brot ens mostra amb claredat que el coronavirus continua present». Grotte va afegir que és d’esperar que els casos de persones que han d’entrar en quarantena tinguin un creixement extrem els pròxims dies.

Possible negligència amb les normes d’higiene 

Una portaveu de la Federació d’Hotels i Restaurants Alemanys (Dehoga) va dir en declaracions a la ràdio pública de la Baixa Saxònia, NDR1, que amb el pla d’higiene que hi ha en rigor els contagis no haurien de ser possibles. Actualment s’està examinant si al restaurant de Leer els clients o el personal no van respectar algunes de les normes d’higiene.

Alguns experts havien advertit contra la visita a locals tancats i així, per exemple, el director del Departament de Virologia de la Universitat de Rostock (est del país), Andreas Podbielski, s’havia mostrat partidari que s’atengués només a les terrasses. Els restaurants i els bars es van tancar a Alemanya a mitjans de març en el marc de la lluita contra el coronavirus. La Baixa Saxònia va ser un dels primers estats federats que va permetre la reobertura, i els locals en aquest ‘land’ estan oberts des de l’11 de maig. 

Almenys 40 persones contagiades en una missa baptista

El servei religiós es va celebrar el 10 de maig, seguint les regles d’higiene imposades per les autoritats i, pel que sembla, no només es van encomanar persones que en viuen a Frankfurt sinó també d’altres de la ciutat veïna de Hanau.  Això va fer que a Hanau es prohibís una festa musulmana que s’havia de celebrar demà en un estadi en el mes del Ramadà. 

La comunitat baptista de Frankfurt ha suspès tots els actes religiosos, que es tornaran a oferir únicament de manera digital.  El pastor Wladimir Pritzkau ha assegurat que s’havien complert totes les regles d’higiene i desinfecció i que els feligresos havien respectat la distància recomanada d’1,5 metres. 

Els actes religiosos estan permesos, amb restriccions, des de l’1 de maig a la regió. El cas pot aixecar dubtes respecte a la relaxació d’algunes mesures per combatre el coronavirus. 

Més de 180.000 contagis a tot el país

Notícies relacionades

Els restaurants i els cafès estan oberts en diversos estats federats i les guarderies i les escoles han començat a obrir, tot i que amb restriccions. 

A Alemanya s’han registrat des del començament de la pandèmia 180.345 contagis confirmats. 159.976 pacients han superat la malaltia i 8.444 han mort, amb la qual cosa quedarien 11.925 casos actius.