CRISI SANITÀRIA

La Generalitat proposa avançar les visites de familiars a les residències

La Conselleria de Salut aposta perquè es puguin fer en la fase 2, mentre que Madrid situa aquesta activitat en la 3

Els residents que van tornar amb la seva família, podran reingressar en els geriàtrics si donen negatiu en el test i amb aïllament

resi-3

resi-3

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest divendres que proposarà al Ministeri de Sanitat que els familiars de les persones ingressades en la majoria de les residències repartides per Cataluna, en concret, 864, puguin visitar-los a partir que s’acordi el pas a la fase 2 d’alerta sanitària, en comptes de fer-ho en la 3, com proposa l’Executiu de Pedro Sánchez. El retrobament, segons el pla traçat per la Generalitat, serà d’una vegada a la setmana i durant mitja hora en zones netes i garantint «les màximes» mesures de protecció i higiene, la presa de temperatura, desinfecció del calçat, rentat de mans continu, ús de mascaretes i distanciament social.

Salut ha classificat en tres grups l’estat en què es troben les residències respecte al coronavirus. Així, segons ha detallat la consellera Vergés, en aquests moments n’hi ha 474 de catalogades com a verdes ( no hi ha cap persona infectada per Covid), 392 en taronja (hi ha algun cas positiu, però existeixen zones comunes netes i sense risc) i 103 tenen encara el fanalet vermell, al tenir diverses persones contagiades i, per tant, la seva situació és d’alt risc. 87 geriàtrics més estan pendents de valoració.

Arran d’aquesta classificació, la Generalitat ha organitzat un pla per a la desescalada en les residències d'avis, però també en les que acullen discapacitats. Són diversos els aspectes que s’inclouen en aquest programa: el reingrés de residents que han tornat amb els seus familiars durant la pandèmia i com gestionar els nous ingressos, les visites de familiars a aquests centres, la gestió dels aïllaments i la recuperació de l’activitat. «La gestió de les residències durant la pandèmia ha sigut complicada», ha reconegut Vergés, que ha volgut deixar constància del diàleg amb el sector.

Les visites de familiars a residents es realitzaran en les residències que no estiguin en la classificació vermella d’alts risc. Fins ara, en la fase 0, només es permetien aquestes trobades perquè els parents de l’ingressat poguessin acompanyar-lo en els seus últims dies de vida. Aquesta situació s’estén a la fase 1 que aquest divendres ha acordat el Ministeri de Sanitat per a Barcelona i de la qual ja disfruten altres àrees sanitàries catalanes. No serà fins a la fase dos, segons la proposta de la Generealitat, quan es «generalitzin les visites», en paraula de la consellera.

Tornar al geriàtric

Notícies relacionades

El Govern català  ha plantejat una solució per a la situació de les 753 persones que vivien abans de la pandèmia en residències i que a causa d’aquesta han hagut de tornar amb els seus familiars. Els avis podran tornar als centres, tot i que només a alguns, on tenen la plaça, però abans hauran de sotmetre’s a un test de coronavirus en l’atenció primària i donar negatiu. Al recinte estaran obligats a estar 14 dies en aïllament. Els familiars d’alguns aquests residents s’havien queixat del desemparament que patien davant de la falta de resposta de la Generalitat. En el cas de gent gran que procedeixi de centres sociosanitaris o hospitals la quarantena no serà necessària.

Vergés ha instat les residències a «augmentar la convivència interna» en els centres verds i taronja si la zona en la qual estan ha passat a fase 1. Així, preveu que en aquests mateixos centres en fase 2 es puguin recuperar serveis com els de perruqueria o podologia per als residents i que en fase tres es puguin fer ja algunes activitats a l’exterior.